Wykonanie
Naszła mnie ochota na zupę
rybną, a akurat w domu miałam
pstrąga łososiowatego oraz zalegającą puszkę
małży i tak oto powstała ta zupka. Polecam, bo jest smaczna i syta :)Składniki:1 litr
bulionu (najlepiej
rybnego)1 torebka (100g) mieszanki
ryżu dzikiego i parboiled Kupiec1 puszka wędzonych
małży w
oleju300 g fileta z
pstrąga łososiowatego100 g
kukurydzy z puszki

sok z połowy
limonki1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka
masła1 łyżeczka suszonego
tymianku2
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiego1/2 łyżeczki
ostrej paprykiszczypta mielonego
imbiru1/2 łyżeczki
cukrusól,
pieprzposiekana łyżka
natki pietruszkiopcjonalnie 2 łyżki
śmietany 30%Przygotowanie:W garnku rozgrzewamy
masło i wrzucamy drobno posiekaną
cebulę smażymy do czasu aż lekko się zeszkli. Dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę, wrzucamy
liście laurowe i
ziele angielskie, podsmażamy wszystko jeszcze 2 minuty. Następnie zalewamy
bulionem i trzymamy pod przykryciem do czasu aż się zagotuje.W tym czasie kroimy
rybę w dość dużą kostkę, a
małże odsączamy z
oleju. Wrzucamy do garnka
kukurydzę,
ryż i dodajemy
pstrąga oraz
małże. Przykrywamy i gotujemy jeszcze około 15 minut, aż
ryż zmięknie a
ryba nie będzie surowa.Doprawiamy wszystko
tymiankiem,
imbirem,
papryką,
cukrem oraz
solą i
pieprzem i wlewamy
sok z limonki. Zdejmujemy z ognia i teraz jeśli ktoś woli zabielaną zupę dodajemy
śmietanę i dokładnie mieszamy.Zupę podajemy posypaną
natką pietruszki.Smacznego :)