ßßß Cookit - przepis na Zupa na małżach oraz pstrągu łososiowym z ryżem dzikim i parboiled.

Zupa na małżach oraz pstrągu łososiowym z ryżem dzikim i parboiled.

nazwa

Wykonanie

Naszła mnie ochota na zupę rybną, a akurat w domu miałam pstrąga łososiowatego oraz zalegającą puszkę małży i tak oto powstała ta zupka. Polecam, bo jest smaczna i syta :)
Składniki:
1 litr bulionu (najlepiej rybnego)
1 torebka (100g) mieszanki ryżu dzikiego i parboiled Kupiec
1 puszka wędzonych małży w oleju
300 g fileta z pstrąga łososiowatego
100 g kukurydzy z puszki
sok z połowy limonki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
posiekana łyżka natki pietruszki
opcjonalnie 2 łyżki śmietany 30%
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę smażymy do czasu aż lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, podsmażamy wszystko jeszcze 2 minuty. Następnie zalewamy bulionem i trzymamy pod przykryciem do czasu aż się zagotuje.
W tym czasie kroimy rybę w dość dużą kostkę, a małże odsączamy z oleju. Wrzucamy do garnka kukurydzę, ryż i dodajemy pstrąga oraz małże. Przykrywamy i gotujemy jeszcze około 15 minut, aż ryż zmięknie a ryba nie będzie surowa.
Doprawiamy wszystko tymiankiem, imbirem, papryką, cukrem oraz solą i pieprzem i wlewamy sok z limonki. Zdejmujemy z ognia i teraz jeśli ktoś woli zabielaną zupę dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/07/zupa-na-mazach-oraz-pstragu-ososiowym-z.html