Wykonanie
My chyba nie potrafimy obejść się bez dobrej domowej pizzy. Kombinujemy, szukamy smaków i podbijamy podniebienia kulinarnymi czarami. Kochamy odkrywać nowe połączenia i zestawiać ze sobą to, co na pierwszą myśl nie pasuje. Teraz kolejny raz się zakochałyśmy. To będzie długie zauroczenie, a temu przepisowi będziemy wierne (no... od czasu do czasu przewidujemy "skok w bok" w poszukiwaniu nowym miłości ukrytych w domowej pizzy).Ta pizza to zupełnie niekonwencjonalny strzał w 10-tkę. Kusi niespotykanym smakiem i boskim zapachem. Ma w sobie wszystko to, co w kuchni kochamy. Udało nam się na chrupiącym cieście połączyć takie pyszności jak:
szpinak, dip
czosnkowy,
oliwki,
sery,
cebula ... i " piekło - niebo " - bezglutenową mieszankę, bez której już nie wyobrażamy sobie gotowania.


SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE:- 25 dkg
mąki,- 1/4 kostki
drożdży,- pół szklanki
wody, pół szklanki
mleka razem,- łyżeczka
soli,- łyżeczka
cukru,- 3 łyżki
oleju,SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE - BEZGLUTENOWE:
Mąka owsiana bezglutenowa - możesz o niej (i o innych bezglutenowych w 100%) poczytać TUTAJ !- można je zrobić z tych samych proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać, że to ciasto, o wiele szybciej pęcznieje, więc ilość
mąki należy "regulować" obserwując. Ważne, aby to ciasto wyrabiać z ciepłą
wodą (a nawet bardzo ciepłą), wtedy lepiej się sklei i będzie bardziej elastyczne!

SKŁADNIKI NA FARSZ:-
szpinak świeży liściasty,- 3 rodzaje
sera (2 żółte +
mozzarella)-
oliwki zielone z papryczką-
oliwki czarne-
cebula biała-
cebula czerwona-
wędlina- domowy dip
czosnkowy (!)- ZIARENKA "PIEKŁO - NIEBO"

WYKONANIE:-ciasto:Rozrabiamy rozczyn -
drożdże zasypujemy
cukrem i podlewamy odrobiną
wody z
mlekiem (
woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę
mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłym miejscu np. koło kuchenki.Gdy rozczyn urośnie, wyrabiamy ciasto.Do odmierzonej
mąki (w przypadku owsianej-bezglutenowej - nie wsypujemy całej od razu), wlewamy resztę
wody z
mlekiem (w przypadku bezglutenowej - płyn bardzo ciepły), następnie dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy. Gdy wyrośnie, znów je wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne i ma samo odchodzić od ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy
mąką i wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej
mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).- kończenie:1. Ciasto dość grubo smarujemy domowym, bardzo mocno
czosnkowym dipem o kremowej konsystencji.2. Układamy na nim świeży, dokładnie umyty i osuszony
szpinak.3. Na
szpinak kładziemy plastry
sera żółtego (1 rodzaj),4. Posypujemy
wędliną pokrojoną w paseczki,5. wykładamy pokrojoną w
pióra, wymieszaną z odrobiną
oleju,
vegety i
czarnego pieprzu cebulę.6. Posypujemy startym,
żółtym serem (Drugi rodzaj)7. Wykładamy pokrojone
oliwki, razem wymieszane.

PIECZENIE:Od 45 minut do 1 godziny, w temperaturze 200-220 stopni.piekarnik ustawiony na "góra-dół z termoobiegiem".Zaglądajcie do niej. Jak zapach zaczyna już bardzo kusić to popatrzcie czy się nie przypala.Upieczona pięknie odchodzi od blachy.

DLACZEGO ZIARENKA "PIEKŁO - NIEBO"?Ta mieszanka maluteńkich ziarenek i jeszcze mniejszych cząsteczek
ziół i przypraw ma piekielnie ogromną moc. Podkreśla smaki niczym kulinarne turbo-doładowanie. Zapieczone razem z resztą składników staje się niezwykłą niespodzianką. Przy pierwszym starciu zachwyci chrupnięcie
między zębami, następnie delikatne walory smakowe otulą zamysły, a po chwili eksplodują smaki, aromaty i... odczucia smakosza. Wtedy poczujecie prawdziwą moc mieszanki. Ziarenkowo się postarało i "odwaliło kawał dobrej roboty" łącząc wszystko to co kryje się pod nazwą "Piekło - niebo". A co to takiego??" Prażone
ziarna słonecznika,
sezamu i
siemienia lnianego (które są bogatym źródłem niezbędnych witamin,minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6) oraz:-
Chili jest bogatym źródłem witaminy A, wspomaga układ krążenia oraz układ pokarmowy, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Kapsaicyna zawarta w
chili posiada właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i przeciwbólowe.-
Pietruszka, której wartości lecznicze porównuje się m.in. do działania
czosnku. Szczególnie
natka jest cennym produktem spożywczym i leczniczym dzięki bogactwie witaminy C oraz prowitaminy A, PP, K i z witamin z grupy B.
Natka pomaga oczyszczać nerki i
drogi moczowe, wzmacnia cały organizm, wpływa na cerę, dostarcza błonnika.-
Czosnek to
absolutny lider w świecie leczniczych roślin. Zwany „naturalnym antybiotykiem”,
czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza. Ma też właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny, dzięki
czemu chroni przed zawałem i udarem. Ponadto
czosnek wspomaga trawienie, niszczy pasożyty jelit, obniża ciśnienie
krwi, hamuje rozwój bakterii " (Opis ze strony: Ziarenkowo)Dokładny opis tej i innych mieszanek możecie znaleźć tutaj: kliknij .Sklep w którym są dostępne to Ziarenkowo: www.ziarenkowo.com

Jak wychodzi:- ciasto tradycyjne - delikatne a zarazem chrupiące. Utrzymuje z łatwością obfitość dodatków jakimi je potraktowałyśmy. W smaku jest na prawdę cudowne.- ciasto owsiane - ten smak jest bardzo charakterystyczny. Szczerze powiedziawszy nam osobiście zasmakował najbardziej. Zostawia delikatny posmak, więc najważniejsze walory mogą się tylko wzbogacić. Tak samo jak ciasto tradycyjne jest kruchutkie, delikatne, trwałe, chrupiące. Jednym słowem? IDEALNE.- cała pizza - to jest smakowy obłęd i mówimy to z całą świadomością, przekonane o tym całkowicie. Ciasto delikatnie nabiera posmaku
czosnku.
Szpinak na odgrywa tu bardzo dużą rolę - delikatnie ciągną się jego listki i zostawiają po sobie dużo w ustach (oczywiście o smak, a nie o resztki chodzi).
Sery podążą za
szpinakiem i będą się bajecznie ciągnąć, tworząc przepyszne wstążeczki.
Oliwki dodadzą specyficznego smaku a chrupiąca mieszanka z Ziarenkowa połączy całość jako wspaniałe spoiwo. To nasza ulubiona pizza.


Smak zdecydowanie odbiega od pizzy tradycyjnej, ale jedno pozostaje. Ona - jak i inne - zdecydowanie najlepiej smakuje z domowym dipem
czosnkowym. Co prawda zastępuje on
pomidorowy sos już od podstaw (przypominamy, że ciasto jest nim posmarowane), ale jest również (przynajmniej według nas) obowiązkową opcją również "od góry". Zresztą -
czosnku nigdy dość! Pizza ma tak charakterystyczne smaki, że i tak ich niczym nie stłamsicie. Wydobędziecie jedynie wszystko co tylko w sobie kryje.

Panna Pizza, która z założenia miała być biało-zielona, oczarowała nas totalnie. Rozkochała nas w sobie i rzuciła na kolana ze świadomością, że... niebawem do niej wrócimy. Tak. Już nie możemy się doczekać, kiedy kolejny raz wyląduje w naszych ustach. I na tą ucztę (jak i na kolejne) Was zapraszamy. A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło:zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :)Więcej przepisów znajdziesz w zakładce " PRZEPISY "
