Wykonanie

Pizzę można zrobić chyba ze wszystkimi. W ostatnie wakacje obrodził nam na działce
szpinak, który po prostu uwielbiam i postanowiłam zrobić z nim pizzę, taką bez dodatków
mięsnych, ot po prostu dużo
szpinaku i
sera. Moja szpinakowa część rodziny bardzo ją polubiła i na pewno nie raz jeszcze ją zrobię :)



Ciasto na pizzę:3 szklanki
mąki (+ ½ szklanki do podsypania)1 łyżeczka
soli3 dag
drożdży (+ 1 łyżeczka
cukru)½ szklanki
mleka½ szklanki
wody1 – 2 łyżki
olejuNadzienie:450g
szpinaku mrożonego lub około 1 – 1 ½ kg
świeżego szpinaku1 – 2 ząbki
czosnkuOk. ½ łyżeczki
soliPieprz1 łyżka
masła1 średnia
cebulaDodatkowo:Około 300 - 400g
Sera np. gouda
Mrożony szpinak wkładamy do rondelka i chwilę gotujemy pod przykryciem, by
szpinak się rozmroził i zagotował. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego
masło,
sól,
pieprz, przeciśnięty
czosnek i pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Świeży szpinak myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy do połowy
szpinaku wodą. Zagotowujemy pod przykryciem, wyłączamy i pozostawiamy na około 5 minut, po czym wyjmujemy
szpinak łyżka cedzakową i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy jest letni, odciskamy ręcznie nadmiar soku, a pozostały
szpinak kroimy i wrzucamy do rondelka, chwilkę gotujemy, by tylko się zagrzał, dodajemy do niego
masło,
sól,
pieprz, przeciśnięty
czosnek i pokrojoną drobno
cebulę. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.CiastoDo letniego
mleka dodajemy pokruszone
drożdże i
cukier. Mieszamy widelcem, aż
drożdże całkowicie się rozpuszczą i pozostawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy
mąkę i
sól, robimy dołek, do którego wlewamy
wodę,
olej i wyrośnięte
drożdże. Całość mieszamy razem widelcem lub drewnianą łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz mieszamy, po czym wyrabiamy ręcznie, lekko podsypując
mąką, by nie kleiło się do rąk. Następnie ciasto dzielimy w zależności od tego ile placków pizzy oraz jakie duże i grube mają być. By ciasto miało jednakową grubość najlepiej rozwałkować je wałkiem, pamiętając, że ciasto podwaja swoją objętość po upieczeniu. Ja zazwyczaj wałkuje placki grubości około pół centymetra, bo nie lubię zbyt cienkiej pizzy (wtedy wystarcza na dwie duże pizze).Ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Jeśli ktoś lubi grubsze brzegi ciasta, może je założyć i przycisnąć palcami.
Ser trzemy na grubych oczkach tarki. Połowę
sera dajemy na spód pizzy, następnie dodajemy
szpinak i posypujemy go resztą
sera.Pizzę pieczemy około 15 – 20 minut w 180 ⁰ C.

Pizza jest gotowa gdy spód jest rumiany.

R E K L A M A