Wykonanie
Miałyśmy ochotę na coś innego, niecodziennego, delikatnego i cholernie smacznego. A skoro obie wypowiedziałyśmy to samo słowo, czytając sobie w myślach, to odwrotu nie było. Klimat świąteczny (w którym się ostatnio poruszamy, nie wiedzieć
czemu) został zachowany, ale z Wigilii przeskoczyłyśmy na Wielkanoc. Przynajmniej nam właśnie tak kojarzy się Pascha. W
sumie... czas leci tak szybko. Dzień po dniu mija... i nawet nie wiemy kiedy... Chwila, moment i będziemy ubierać choinkę, a całkiem niedługo później wkładać zajączka do koszyczka. Życie ucieka. Przecieka nam przez palce. Dobrze, że są na świecie takie pyszności jak ten delikatny sernik, które te chwile umilają. Dobrze, że są takie momenty, jak choćby wspólne pichcenie, które wywołują uśmiech, wbijają się w pamięć i pozwalają na celebrowanie danego momentu. W refleksyjno-świątecznym (tylko pytanie, co to za święta) nastroju wbijamy łyżeczki w delikatną, naszpikowaną
bakaliami paschę i zapominamy o bożym świecie. Jeśli macie ochotę na "chwilę zapomnienia" - nasz przepis czeka...



SKŁADNIKI:- 1 kg
sera 3-krotnie mielonego,- opakowanie
serka mascarpone,-
laska wanilii,- 6
żółtek,- 40 dag
cukru pudru,- 3 łyżki
żelatyny,- 6 łyżek
masła,- pół szklanki
śmietanki kremówki (my dajemy więcej),-
bakalie (do wyboru). My dałyśmy na bogato:
orzechy mielone,
płatki migdałowe,
ananas kandyzowany,
papaja kandyzowana,
skórka pomarańczowa,
jagody goi,
rodzynki.
Owoców dajemy sporo.
Orzechów nie żałujemy!+
masło do wysmarowania naczynia i
bakalie (
orzechy i
płatki migdałowe) do obsypania./Bakalie,
laski wanilii i inne świetne rzeczy znajdziesz tutaj: kliknij. /

WYKONANIE:1.
żółtka z częścią
cukru ucieramy na gorąco. Na parze. (Garnek z
żółtkami stawiamy na garnku z gotującą się
wodą i ucieramy, cały czas miksujemy, aż krem
żółtkowy zrobi się gorący. Pamiętajcie aby przed rozbiciem
jajka porządnie sparzyć wrzątkiem.2.
żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej
wody. Gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli
wodnej, aż się rozpuści.3.
Masło ucieramy do białości z
cukrem pudrem, dodając powoli
ser,
serek mascarpone i miąższ
wanilii. Na koniec, gdy składniki się połączą dodajemy utarte
żółtka i ubitą na puch
śmietanę. Dokładnie miksujemy.4. Gdy mamy gładką masę wrzucamy
bakalie cały czas miksując i przestudzoną
żelatynę. Jeszcze chwilę miksujemy po czym przekładamy do natłuszczonej i obsypanej miski.5. Najlepiej schładzać w lodówce minimum 12 godzin.



Jak wyjąć paschę i jej nie uszkodzić?Naszą michę ze schłodzoną paschą zanurz na chwilkę w bardzo ciepłej wodzie, uważając aby nie nalać
wody do środka. Wyjmij, szybko powycieraj, nakryj paterą i odwróć! :) Powinna "wyjść" w całości, jak po
maśle. Dodatkowo można, choć gdy wcześniej zrobiłeś to na bogato, to nie trzeba, obsypać ją migdałami/orzechami.! Nóż do krojenia powinien być wyjęty z gorącej
wody!

Od wielu lat postępujemy właśnie według tego przepisu i nie wiemy czy to jego zasługa, czy tego, że zawsze paschę robimy razem i jako, że nazwisko zobowiązuje, przekrzykujemy miksery i zgodnie twierdzimy, że musimy spróbować po raz tysięczny to co "produkujemy". W każdym razie, ta pascha zawsze wszystkim smakuje. Faceci również dali się podejść fenomenem delikatności, kremowej konsystencji i smakiem
bakalii. Znika więc nasze cudo w mgnieniu oka. Tym razem postanowiłyśmy że jedna pascha to zdecydowanie za mało, bo bez sensu, aby moment po zrobieniu była już tylko wspomnieniem.Ps. nie pytajcie ile dokładek wylądowało na naszych talerzykach podczas pisania tego posta.


To jest tak pyszne, że my jesteśmy pewne na milion procent, że jeśli spróbujesz, to zakochasz się (w serniku, nie w nas oczywiście) i wróżymy Wam stały, namiętny, (aczkolwiek jeśli gorący to nie dosłownie, bo ona raczej zimnego traktowania potrzebuje) związek.Jeśli masz na to ochotę i chcesz przepisów więcej:zaobserwuj nas (tutaj) i polub nas na facebooku (tutaj).Ps. miło nam, że tu jesteś. Szkoda, że nie mamy jak Cię poczęstować. Byłabyś/Byłbyś zadowolona/y.Resztę przepisów znajdziesz: TUTAJA jeśli chodzą za Tobą inne serniki, to rzuć
okiem na te:1. Sernik (w-z i milky way) na mocno
czekoladowym biszkopcie bezglutenowym +
polewa czekoladowa (DB)2. Sernik malinowy z
bezą i kruszonką - bezglutenowy (DB),3. Sernik z
brzoskwiniami,
bezą i kruszonką (bezglutenową) (DB),