ßßß Cookit - przepis na PASCHA - orzechowa odmiana sernika na zimno, z bakaliami.

PASCHA - orzechowa odmiana sernika na zimno, z bakaliami.

nazwa

Wykonanie

M ądre głowy mówią, że słowo " Pascha " oznacza "przejście", lub jak ktoś woli - "gwałtowną zmianę, uderzenie, interwencję", a nawet boskie działania. Ze wszystkim się zgadzamy, po swojemu co prawda. Biorąc pod uwagę fakt, że słowo to, jest dla nas synonimem "rozkoszy podniebienia", to definicja wygląda tak: pascha jest boska... w smaku, gwałtownie szybko znika, oznacza przejście z diety, do poczucia spełnienia. Zdecydowanie.
SKŁADNIKI:
- 1 kg sera 3-krotnie mielonego, (Ważne, aby nie był zbyt rzadki)
- opakowanie serka mascarpone,
- laska wanilii,
- 6 żółtek,
- 40 dag cukru pudru,
- 3 łyżki żelatyny,
- 6 łyżek masła,
- pół szklanki śmietanki kremówki (lub więcej),
- bakalie - do wyboru, na bogato: orzechy mielone, płatki migdałowe, ananas kandyzowany, papaja kandyzowana, skórka pomarańczowa, jagody goi, rodzynki.
Owoców dajemy sporo. Orzechów nie żałujemy!
+ masło do wysmarowania naczynia i bakalie (orzechy i płatki migdałowe) do obsypania.
WYKONANIE:
1. Żółtka z częścią cukru ucieramy na gorąco. Na parze. (Garnek z żółtkami stawiamy na garnku z gotującą się wodą i ucieramy, cały czas miksujemy, aż krem żółtkowy zrobi się gorący. Pamiętajcie aby przed rozbiciem jajka porządnie sparzyć wrzątkiem.
2. żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż się rozpuści.
3. Masło ucieramy do białości z cukrem pudrem, dodając powoli ser, serek mascarpone i miąższ wanilii. Na koniec, gdy składniki się połączą dodajemy utarte żółtka i ubitą na puch śmietanę.
Dokładnie miksujemy.
4. Gdy mamy gładką masę wrzucamy bakalie cały czas miksując i przestudzoną żelatynę. Jeszcze chwilę miksujemy po czym przekładamy do natłuszczonej i obsypanej miski.
5. Najlepiej schładzać w lodówce minimum 12 godzin.
Jak wyjąć paschę i jej nie uszkodzić?
Michę ze schłodzoną paschą zanurz na chwilkę w bardzo ciepłej wodzie, uważając aby nie nalać wody do środka. Wyjmij, szybko powycieraj, nakryj paterą i odwróć. Powinna "wyjść" w całości. Dodatkowo można, choć gdy wcześniej zrobiłeś to na bogato, to nie trzeba, obsypać ją migdałami/orzechami/bakaliami.
Nóż do krojenia powinien być wyjęty z gorącej wody!
Teoretycznie paschę powinno się przykrywać i odciskać. Wychodzi wtedy jakby sprasowana. Nam taka forma/konsystencja nie odpowiada. Wolimy kremową, delikatną, nie potraktowaną ciężarem, gazą, czym czymkolwiek innym.
Od wielu lat postępujemy właśnie według tego przepisu i jedyna sytuacja, kiedy się ona nie udała (bo się "rozjechała"), to moment wykorzystania złego sera. Przebrnęłyśmy przez różne sery z wiaderka i metodą prób i błędów odnalazłyśmy chyba najlepszy. Polecić możemy PIĄTNICĘ .
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2016/03/pascha-orzechowa-odmiana-sernika-na.html