ßßß
składniki:wodacukierpłatki migdałówserek mascarponeśmietanka 30%cukier puderlaska waniliiświeże owoce,(jakie mamy pod ręką)wykonanie:Karmel : na 25dkg cukru 220ml wody.Oba składniki podgrzewamy ciągle mieszając.Jak cukier się rozpuści powiększ ogień i mieszaj, aż delikatnie zbrązowieje ,wsyp płatki migdałów ,które wcześniej trzeba uprażyć w piekarniku .jak karmel nabierze ładnego złotego koloru, ściągamy z gazu(Nie może być za ciemny, bo będzie gorzki) .Nugat wylewamy na deskę lub blat, czekamy aż trochę ostygnie ale trzeba pilnować żeby nie stwardniał za bardzo i wałkujemy (robimy to dosyć szybko bo karmel szybko twardnieje),wycinamy kółeczka i formujemy w foremce metalowej do pieczenia babeczek..Krem robię jak do tiramisu.!serek mascarpone , 200ml ubitej śmietany 30% ,1 kopiatą łyżkę cukru pudru i laskę wanilii Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką na dno koszyczka układamy świeże truskawki .potem dekorujemy kremem układamy na wierzch borówki i polewamy sosem owocowym.Sos wykonanie: truskawki i borówki miksuję z odrobiną cukru i soku z cytryny przecieram przez sitko i polewam koszyczki z kremem... Smacznego