ßßß
 
            
         Składniki:80 dag świeżego sera pełnotłustego6 żółtek2 kostki prawdziwego masła1,5 szklanki cukru pudrulaska wanilii2 szklanki śmietany 30%20 dag owoców kandyzowanych, suszonych moreli, skórki pomarańczowej20 dag orzechów i migdałówdodatkowo będziemy potrzebować duży kawałek gazy i sporą miskęSer dokładnie rozcieramy drewnianą pałką. Strąk wanilii rozcinamy wzdłuż i czubkiem noża wydrążamy ze środka miąższ. Ser ucieramy dodając małymi porcjami miękkie masło. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku i niewielkiej porcji cukru pudru. Pod koniec ucierania dodajemy miąższ z wanilii i wlewamy powoli śmietanę.Gdy masa będzie miała jednolitą, kremową konsystencję wsypujemy owoce kandyzowane, bakalie, orzechy i pokrojone w paseczki suszone morele. Dokładnie mieszamy.Paschę przekładamy na sito wyłożone gazą. Sito stawiamy na garnku lub misce, aby woda mogła ściekać. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem przekładamy na talerz.
Składniki:80 dag świeżego sera pełnotłustego6 żółtek2 kostki prawdziwego masła1,5 szklanki cukru pudrulaska wanilii2 szklanki śmietany 30%20 dag owoców kandyzowanych, suszonych moreli, skórki pomarańczowej20 dag orzechów i migdałówdodatkowo będziemy potrzebować duży kawałek gazy i sporą miskęSer dokładnie rozcieramy drewnianą pałką. Strąk wanilii rozcinamy wzdłuż i czubkiem noża wydrążamy ze środka miąższ. Ser ucieramy dodając małymi porcjami miękkie masło. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku i niewielkiej porcji cukru pudru. Pod koniec ucierania dodajemy miąższ z wanilii i wlewamy powoli śmietanę.Gdy masa będzie miała jednolitą, kremową konsystencję wsypujemy owoce kandyzowane, bakalie, orzechy i pokrojone w paseczki suszone morele. Dokładnie mieszamy.Paschę przekładamy na sito wyłożone gazą. Sito stawiamy na garnku lub misce, aby woda mogła ściekać. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem przekładamy na talerz.