Wykonanie
Paschaśroda, 28 Kwiecień 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Pyszny, kremowy, pełen
bakalii deser, lepszy od wszystkich sernikówI nie wymaga pieczenia
Składniki:80 dag świeżego
sera pełnotłustego6
żółtek2 kostki prawdziwego
masła1,5 szklanki
cukru pudrulaska wanilii2 szklanki
śmietany 30%20 dag
owoców kandyzowanych,
suszonych moreli,
skórki pomarańczowej20 dag
orzechów i
migdałówdodatkowo będziemy potrzebować duży kawałek gazy i sporą miskę
Ser dokładnie rozcieramy drewnianą pałką. Strąk
wanilii rozcinamy wzdłuż i czubkiem noża wydrążamy ze środka miąższ.
Ser ucieramy dodając małymi porcjami miękkie
masło. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym
żółtku i niewielkiej porcji
cukru pudru. Pod koniec ucierania dodajemy miąższ z
wanilii i wlewamy powoli
śmietanę.Gdy masa będzie miała jednolitą, kremową konsystencję wsypujemy
owoce kandyzowane,
bakalie,
orzechy i pokrojone w paseczki
suszone morele. Dokładnie mieszamy.Paschę przekładamy na sito wyłożone gazą. Sito stawiamy na garnku lub misce, aby
woda mogła ściekać. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem przekładamy na talerz.