Wykonanie
<
Czekoladowe bananki na patyczkachRavioli na ciepło z dodatkami >Pascha Wielkanocna – na zimno

Pascha wielkanocna, to tradycyjny deser ze Wschodu , jest przygotowywana raz do roku, z okazji Wielkanocy. Robi się go przede wszystkim z
mleka i
jajek, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody. Dodatki do paschy –
cukier,
bakalie,
śmietana itp. mają symbolizować bogactwo i dobrobyt. Tradycyjny kształt paschy to ścięta piramida która ma symbolizować grób Chrystusa. Pascha znana jest także u nas w Polsce, przygotowuje się ja w okrągłych tortownicach lub miskach.Paschę można robić na wiele sposobów, z dowolnymi dodatkami oraz w dowolnych smakach.Zwykle pascha ma być bardzo słodka. Niektórzy przygotowują ja w bardzo tradycyjny sposób z
mleka ( z którego otrzymuje się
serwatkę czyli
ser ) lub używając gotowego
białego sera który, powinien być zmielony kilkakrotnie na gładką masę.


przepis na pasche :1 kg
tłustego sera białegozmielić
ser 3 krotnie maszynka do mielenia lub kupić gotowy zmielony5
żółtek150 gr
cukru (w oryginale 250-300 gram/ osobiście nie lubię przesłodzonej)należy pamiętać ze
bakalie są również słodkie1 aromat do wyboru: waniliowy/śmietankowy/pomarańczowy(można zamiast aromatu dodać środek z prawdziwej
laski wanilii)200 ml
śmietanki kremówki 36% tłuszczu
Bakalie:
rodzynki,
płatki migdałów,
morele + inne które lubimy150 gr prawdziwego
masłabakalie do ozdobienia paschyDuże sito do przesiewania
maki lub duży szeroki durszlak z dziurkami


Wykonanie:W garnku ucieramy
żółtka z
cukrem na gładką białą masę, dodajemy
śmietankę i dalej ucieramy, aż do uzyskania konsystencji kremu.Garnek z
żółtkami stawiamy na ogniu i ogrzewamy prawie do zagotowania, cały czas mieszając na małym ogniu- masa powinna być gorąca ale nie wrząca.Dodajemy aromat lub miąższ z
laski wanilii.Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy
masło, biały
zmielony ser i ucieramy za pomocą miksera.Do zmiksowanej masy dodajemy wszystkie pokrojone
bakalie, mieszamy całość razem.Na dno sita do przesiewania
maki lub dużego durszlaka układamy czysta tetrowa pieluchę lub bawełnianą ścierkę, wlewamy nasza masę do środka i odciskamy najlepiej nad zlewem.Zawijamy ściereczkę/pieluchę tak by przykryła całą nasza masę, odciskamy mocno i przykrywamy górę talerzem na który najlepiej postawić ciężki słoik (jeśli jest pusty napełnić go
wodą)Stawiamy sito/durszlak na talerz i wstawiamy na noc do lodówki.Na następny dzień paschę wykładamy na talerz, dekorujemy np.polewa lub
bakaliami
Polewa czekoladowa :1 tabliczka dobrej gatunkowo gorzkiej czekolady+50 gr
masłaRozpuszczamy w gorącej
wodnej kąpieli
Wodna kąpiel- do większego garnka z gotująca się
wodą wkładamy mniejszy garnek lub miskę z
czekoladą i
masłem, trzymamy w gorącej kąpieli i mieszamy do czasu aż powstanie płynna masa.


Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Czekoladowe bananki na patyczkachRavioli na ciepło z dodatkami >