ßßß Cookit - przepis na Pascha Wielkanocna

Pascha Wielkanocna

nazwa

Wykonanie

< Czekoladowe bananki na patyczkach
Ravioli na ciepło z dodatkami >
Pascha Wielkanocna – na zimno
Pascha wielkanocna, to tradycyjny deser ze Wschodu , jest przygotowywana raz do roku, z okazji Wielkanocy. Robi się go przede wszystkim z mleka i jajek, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody. Dodatki do paschy – cukier, bakalie,śmietana itp. mają symbolizować bogactwo i dobrobyt. Tradycyjny kształt paschy to ścięta piramida która ma symbolizować grób Chrystusa. Pascha znana jest także u nas w Polsce, przygotowuje się ja w okrągłych tortownicach lub miskach.
Paschę można robić na wiele sposobów, z dowolnymi dodatkami oraz w dowolnych smakach.Zwykle pascha ma być bardzo słodka. Niektórzy przygotowują ja w bardzo tradycyjny sposób z mleka ( z którego otrzymuje się serwatkę czyli ser ) lub używając gotowego białego sera który, powinien być zmielony kilkakrotnie na gładką masę.
przepis na pasche :
1 kg tłustego sera białego
zmielić ser 3 krotnie maszynka do mielenia lub kupić gotowy zmielony
5 żółtek
150 gr cukru (w oryginale 250-300 gram/ osobiście nie lubię przesłodzonej)
należy pamiętać ze bakalie są również słodkie
1 aromat do wyboru: waniliowy/śmietankowy/pomarańczowy
(można zamiast aromatu dodać środek z prawdziwej laski wanilii)
200 ml śmietanki kremówki 36% tłuszczu
Bakalie: rodzynki,płatki migdałów,morele + inne które lubimy
150 gr prawdziwego masła
bakalie do ozdobienia paschy
Duże sito do przesiewania maki lub duży szeroki durszlak z dziurkami
Wykonanie:
W garnku ucieramy żółtka z cukrem na gładką białą masę, dodajemy śmietankę i dalej ucieramy, aż do uzyskania konsystencji kremu.
Garnek z żółtkami stawiamy na ogniu i ogrzewamy prawie do zagotowania, cały czas mieszając na małym ogniu- masa powinna być gorąca ale nie wrząca.
Dodajemy aromat lub miąższ z laski wanilii.
Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło, biały zmielony ser i ucieramy za pomocą miksera.
Do zmiksowanej masy dodajemy wszystkie pokrojone bakalie, mieszamy całość razem.
Na dno sita do przesiewania maki lub dużego durszlaka układamy czysta tetrowa pieluchę lub bawełnianą ścierkę, wlewamy nasza masę do środka i odciskamy najlepiej nad zlewem.
Zawijamy ściereczkę/pieluchę tak by przykryła całą nasza masę, odciskamy mocno i przykrywamy górę talerzem na który najlepiej postawić ciężki słoik (jeśli jest pusty napełnić go wodą)
Stawiamy sito/durszlak na talerz i wstawiamy na noc do lodówki.
Na następny dzień paschę wykładamy na talerz, dekorujemy np.polewa lub bakaliami
Polewa czekoladowa :
1 tabliczka dobrej gatunkowo gorzkiej czekolady+50 gr masła
Rozpuszczamy w gorącej wodnej kąpieli
Wodna kąpiel- do większego garnka z gotująca się wodą wkładamy mniejszy garnek lub miskę z czekoladą i masłem, trzymamy w gorącej kąpieli i mieszamy do czasu aż powstanie płynna masa.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Czekoladowe bananki na patyczkach
Ravioli na ciepło z dodatkami >
Źródło:http://panikucharka.pl/slodkosci-2/pascha-wielkanocna