Wykonanie
Do tej
pory nie przepadałam za paschą, w
sumie dlatego, że wizualnie do mnie „nie przemawiała”. Kojarzyła mi się raczej z
śmietanową galaretką, w
sumie nie wiem dlaczego. Miałam trochę podejście dziecka, nie podoba mi się, nie próbuję. W tym roku jednak postanowiłam spróbować przygotować samodzielnie paschę, gdyż po zapoznaniu się ze składnikami
doszłam do wniosku, że wszystkie z nich uwielbiam i nie może być niesmaczna. Pascha z
białą czekoladą jest doskonała, słodka, ale nie przesłodzona.
Biała czekolada gości w samym
serze oraz jako polewa, żeby łatwiej można było ozdobić te elementy. Chcąc zachęcić dzieci do jej wypróbowania zrobiłam z paschy kurczaczki, chociaż jak się okazało wcale nie musiałam ich przekonywać do tego, żeby ją spróbowali. Wyszła pyszna!

Składniki:-0,5 kg
twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego,– 2
laski wanilii;– 3
żółtka,-2 łyżki
cukru;– 2/3 szklanki
śmietany 30%;– 100 g
masła;– 100 g namoczonych
rodzynek;– 100 g
białej czekoladyDodatkowo:– 100 g
białej czekolady;– 2 łyżki
śmietany 30%;–
wiórki kokosoweWykonanie:
Żółtka utrzeć z
cukrem i ziarnami z
wanilii, dodać
śmietanę. Ubijać w kąpieli
wodnej, aż masa stanie się gęsta. Gdy masa zgęstnieje dodawać
masło z
twarogiem na zmianę po 1 łyżce, gdy będzie całość jednolita dodać
rodzynki i
białą czekoladę roztopioną w kąpieli
wodnej. Masę przełożyć do durszlaka wyłożonego gazą, zawinąć gazę, położyć talerzyk i przycisnąć słoikiem. Odstawić na 12 godzin do lodówki.Po zastygnięciu formować małe porcje, obtaczać w polewie z roztopionej
białej czekolady ze
śmietaną oraz w wiórkach. Dowolnie ozdobić[cookd]Smacznego!


