Wykonanie
składniki:- 1kg białego
tłustego sera- 200g
masła- 5
żółtek- 1/4l
śmietanki 30%- 300g
cukru-
cukier waniliowy-
laska wanilii- po 100g
bakali(
rodzynki,
suszone brzoskwinie,
skórka pomarańczowa,
orzechy laskowe)-
płatki migdałów do posypania-
truskawki na mus i 1 do dekoracji
sposób wykonania:
Ser wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę(jeżeli nie mamy takiej możliwości to mielimy
ser 3x , lub kupujemy już zmielony).
Żółtka utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodać
śmietanę gotować w kąpieli
wodnej mieszając,aż do zagotowania, zdjąć z ognia włożyć
masło ser bakalie,
laskę wanilii i wszystko dokładnie miksujemy.Masę włożyć do formy wyłożonej folią spożywczą, ugniatamy i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Mus:
Truskawki miksujemy w blenderze z
cukrem,przecieramy przez sitko. Wyciągamy paschę na talerz do góry dnem,ściągamy folię,następnie posypujemy
płatkami migdałów.Dekorujemy ćwiartkami
truskawki i polewamy musem z
truskawek.Smacznego :-)