ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Jest to jeden z dwóch najlepszych serników na zimno jaki jadłam w życiu. Może to kwestia odniesienia, mojego doświadczenia, ale nie mam 16 lat i wiem co mówię. Można dodać do sernika swoje ulubione dodatki, bakalie. To jest naprawdę pyszny sernik, dekoracja sernika to też okazja do wykazania się własną inwencją twórczą.
Składniki:
600 gram sera (twaróg) półtłustego
połowa kostki masła
1 szklanka śmietany kremówki
2/3 szklanki cukru-pudru
olejek waniliowy
galaretka cytrynowa
garść rodzynek
skórka pomarańczowa gotowa - połowa opakowania
garść orzechów włoskich
połowa paczki płatków migdałowych
cukier waniliowy
4 żółtka
gaza lub cienka pieluszka
truskawki (świeże lub mrożone miksujemy blenderem na mus)
Sposób przygotowania:
galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu, z jedną korektą - bierzemy połowę wody mniej, niż mówi instrukcja: galaretka musi dobrze stężeć
ser mielimy 5 razy ( ja korzystam z wyciskarki, bardzo szybko to robię)
rodzynki zaparzam wrzątkiem, zalewam spirytusem, śliwowicą lub innym alkoholem zostawiam na 1 godzinę minimum, najlepiej na kilka godzin
orzechy kroję na mniejsze średnie cząstki, gotuję 1 minutę w małym garnuszku, po odcedzeniu, przekładam na patelnię i beztłuszczowo prażę, studzę
żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy ( aż cukier nie będzie wyczuwalny)
masło ucieramy na gładką masę ( nie może być zimne, wyjęte z lodówki)
dodajemy do masła ser i pianę z żółtek, miksujemy
ubijamy śmietanę w osobnym pojemniku
galaretkę wyjmujemy z naczynia, w którym stężała, kroimy zastałą galaretkę na średnią kostkę
dodajemy do zmiksowanej masy wszystkie bakalie, olejek waniliowy, pokrojoną galaretkę, ubitą śmietanę - delikatnie mieszamy
przekładamy gotową masę serową z bakaliami do cedzaka, w którym mamy rozłożoną gazę. Na gazę nakładamy coś bardzo ciężkiego np. moździerz. Taką konstrukcję wkładamy do lodówki. Podobno najlepiej na kilkanaście godzin, moja pascha była w lodówce 10 h i była jeśli chodzi o konsystencję OK (sernik tężeje, a zbędny płyn z sernika wypływa).
Dekorujemy, możemy kroić na plastry otrzymany sernik, ale możemy też formować dowolne kształty z otrzymanej stężałej masy serowej :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2014/02/sernik-na-zimno-pascha-z-truskawkami.html