Wykonanie
Pascha Wielkanocna to tradycyjne danie podawane w te właśnie święta. Mimo tradycji ja nigdy jeszcze nie
jadłam tego specjału, więc postanowiłam w końcu spróbować. Efekt okazał się bardzo dobry, powstało coś w rodzaju sernika na zimno z dużą ilością
bakalii . Dobrze wygląda i równie dobrze smakuje.Składniki:½ kg
twarogu100 g
masła3
żółtka100 g
cukru½ szklanki
śmietany kremówki2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej50 - 100 g posiekanych kandyzowanych
owoców50 g obranych i posiekanych
migdałówWykonanie:
Twaróg odcisnąć i przetrzeć przez sito.
Masło utrzeć i zmiksować z
serem.
Śmietanę podgrzać ale nie zagotować.W garnku najlepiej wysokim bo będzie pryskać ubić przez chwilę
żółtka z
cukrem. do większego garnka nalać
wodę by zakrywała dno, podpalić palnik, przełożyć
żółtka i dalej ubijać w gorącej kąpieli. Powoli partiami dodawać podgrzaną
śmietanę i dalej ubijać uważając by całości nie zagotować. Krem zdjąść z ognia i ostudzić nie przestając jeszcze przez chwilę miksować.Do kremu dodać
bakalie i wymieszać. Następnie dodawać partiami
ser cały czas mieszając.Formę wyłożyć wilgotną gazą tak aby jej brzegi zwisały poza naczynie. Włożyć masę serowa, końce gazy zawinąć na wierzch formy i położyć obciążenie. Ja do tego celu użyłam
fasolę wsypaną w worek.Wstawić na noc do lodówki.