ßßß Cookit - przepis na Pascha

Pascha

nazwa

Wykonanie

Pascha Wielkanocna to tradycyjne danie podawane w te właśnie święta. Mimo tradycji ja nigdy jeszcze nie jadłam tego specjału, więc postanowiłam w końcu spróbować. Efekt okazał się bardzo dobry, powstało coś w rodzaju sernika na zimno z dużą ilością bakalii . Dobrze wygląda i równie dobrze smakuje.
Składniki:
½ kg twarogu
100 g masła
3 żółtka
100 g cukru
½ szklanki śmietany kremówki
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 - 100 g posiekanych kandyzowanych owoców
50 g obranych i posiekanych migdałów
Wykonanie:
Twaróg odcisnąć i przetrzeć przez sito.
Masło utrzeć i zmiksować z serem.
Śmietanę podgrzać ale nie zagotować.
W garnku najlepiej wysokim bo będzie pryskać ubić przez chwilę żółtka z cukrem. do większego garnka nalać wodę by zakrywała dno, podpalić palnik, przełożyć żółtka i dalej ubijać w gorącej kąpieli. Powoli partiami dodawać podgrzaną śmietanę i dalej ubijać uważając by całości nie zagotować. Krem zdjąść z ognia i ostudzić nie przestając jeszcze przez chwilę miksować.
Do kremu dodać bakalie i wymieszać. Następnie dodawać partiami ser cały czas mieszając.
Formę wyłożyć wilgotną gazą tak aby jej brzegi zwisały poza naczynie. Włożyć masę serowa, końce gazy zawinąć na wierzch formy i położyć obciążenie. Ja do tego celu użyłam fasolę wsypaną w worek.
Wstawić na noc do lodówki.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/03/pascha.html