ßßß Cookit - przepis na Pascha

Pascha

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Pascha
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
twaróg 1 kilogramów
masło 120 gramów
sól według uznania
jajka 5 sztuk
śmietana 1 szklanek
rodzynki 0,75 szklanek
cukier 1 szklanek
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
migdały 0,75 szklanek
skórka cytrynowa kandyzowana 1 łyżek stołowych
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżek stołowych
owoce kandyzowane według uznania
Wykonanie:
Ser przełożyć na gazę, zawiązać i na 60 minut pozostawić zawieszony nad garnkiem, aby odciekła serwatka.
Ze szczypta soli zmiksować masło, jajka, śmietanę i wymieszać z serem. Masę stale mieszając, podgrzewać, nie doprowadzając do zagotowania. Jak tylko na powierzchni zaczyna się pokazywać pęcherzyki, zdjąć z ognia i mieszając ostudzić. Do masy dodać wypłukane, osączone rodzynki razem z cukrem, skórka cytrynową, posiekanymi migdałami oraz posiekanymi kandyzowanymi skórkami. Dokładnie umyta doniczkę, wytrzeć i wyłożyć gazą. Napełnić masą serową, wyrównać i dobrze przycisnąć. Przykryć talerzem i obciążyć. Wstawić na 24 godziny do lodówki. przed podaniem doniczkę przewrócić na talerz i wyjąć paschę. Udekorować owocami kandyzowanymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Rosyjska
Potrawy z serem
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11076/Pascha