Wykonanie
Kluseczki wręcz rozpływają się w ustach. Poniżej przepis na wersję na słodko, ale można zrobić też wersję wytrawną dodając zamiast
cukru szczyptę
soli i
pieprzu. Wtedy takie leniwe można serwować z podsmażoną na
maśle cebulką. Moja wersja leniwych jest na słodko z
jagodami (ze słoika domowej roboty). PYCHA:-) W wersji na słodko można podawać je ze
śmietaną posypaną
cukrem lub z ulubionymi miękkimi
owocami np.
malinami. Ps. Do tak prostego dania kluczem są składniki najwyższej jakościSkładniki (dla max. 2 osób):250 g
twarogu (najlepiej wiejskiego)1/2 szklanki
mąki pszennej typ 4501/4
masła (prawdziwego 82% lub 83%)1
jajko (najlepiej wiejskie lub od kur z wolnego wybiegu)1 łyżka
cukruWykonanie:
Jajko dobrze roztrzepać widelcem lub trzepaczką.
Twaróg rozgnieść widelcem. Dobrze wymieszać razem składniki:
twaróg,
jajko i
cukier.Następnie dodać
mąkę i rozpuszczone
masło. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto będzie klejące. Można je na 30 min włożyć do lodówki to
masło trochę stężeje, ale nie jest to konieczne.Deskę lub stolnicę mocno oprószyć
mąką. Z ciasta zrobić kilka ruloników, a następnie pokroić je na 2 cm paseczki (jak na kopytka). Pokrojone kluseczki poukładać na desce oprószonej
mąką, żeby się nie poprzyklejały do deski.W garnku zagotować
wodę i wrzucać kluseczki na gotującą się
wodę. Jak kluseczki wypłyną od razu wyjąć je z garnka, aby się nie rozgotowały.Kluseczki można jeść same, z
owocami lub polane
śmietaną i posypane
cukrem. Jak kto lubi.Smacznego