Wykonanie
Jestem fanką wszelakich zup
mlecznych. Po prostu je uwielbiam. Od zawsze. W przedszkolu zjadałam dwie porcje, a kanapki oddawałam koleżankom. Teraz najczęściej sięgam po owsianki - są sycące, pyszne, tanie i proste w przygotowaniu. Dodatkowo pasuje do nich wszytko,
owoce,
marchewka, słodkie
ziemniaki,
twaróg,
bakalie,
orzechy, kajmak, karmel...Jeść nie umierać ;-) Oto moje dwie propozycje - jedna szybsza, druga, gdy macie trochę więcej czasu rano lub zdecydujecie się przygotować ją wieczorem.PS obie pyszne ;-)

Owsiankę zrobiłam dzień po przygotowaniu tary z
budyniem i karmelizowanymi
gruszkami.
Gruszek mi zostało więc stwierdziłam, że trzeba je jakoś wykorzystać. Jeżeli nie macie w lodówce nadmiaru po przygotowanym cieście możecie je łatwo zrobić - rozpuścić niewielką ilość
masła, łyżkę
brązowego cukru, chwilę pogotować uważając, by karmel się nie spalił i wrzucić pokrojoną w ósemki
gruszkę - będzie się robiła tyle, co Wasza owsianka ;-)
Płatki owsiane na
mleku z karmelizowanymi
gruszkamiSkładniki:3 łyżki
płatków owsianych2 łyżki
otrębów żytnichniecała szklanka
mleka (leję na oko - trochę powyżej poziomu
płatków)opcjonalnie
miód,
cukier, melasa, słodzik
jogurt naturalnygarść
rodzynekkarmelizowane
gruszki (z przepisu na tartę z
budyniem)
Płatki i
otręby umieścić w rondelku, zalać niewielką ilością gorącej
wody i gotować na średnim ogniu. Gdy
woda odparuje (a stanie się to praktycznie po minucie) dodać
mleko i
cukier. Gotować do czasu aż
płatki będą kleiste. Dodać łyżkę
jogurtu naturalnego, wymieszać, przełożyć do miseczki. Posypać garścią
rodzynek, wyłożyć gorące
gruszki w karmelu.

Pieczoną owsiankę przygotowałam na późne śniadanie, gdy Adrian wrócił z egzaminu. Jest bardzo sycąca i najlepsza, gdy całkowicie ostygnie i dokładnie się zwiąże. Owsiankę na zdjęciu zrobiłam z podwójnej porcji składników w przepisie i podałam z gęstym
jogurtem dosłodzonym
miodem.Pieczona owsianka z
jabłkiem,
cynamonem i
rodzynkamiSkładniki:pół szklanki
płatków owsianych (ja użyłam pół na pół owsiane i żytnie)1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
jogurtu naturalnego (u mnie
waniliowy)
jajko2 łyżki cukru/miodu/słodzika/melasyśrednie
jabłkocynamongarść
rodzynekdo podania:
jogurt dosłodzony
miodemMleko,
jajko,
jogurt,
cukier wymieszać w misce trzepaczką. Dodać
płatki,
rodzynki, obrane i drobno pokrojone
jabłka,
cynamon. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem. Wierzch można posypać
płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi,
otrębami lub
płatkami owsianymi. Piec w temperaturze 180°C przez 30-35 minut.PS Jeżeli chcecie podać komuś romantyczną owsiankę w kształcie
serca na pięknym talerzu poczekajcie aż ostygnie. Naprawdę. Ja nie poczekałam i moja się cała rozpaćkała i po
sercu została jedynie brudna forma ;-)Bon appetit!I pamiętajcie - zdrowo nie znaczy nudno!