ßßß Cookit - przepis na Śniadania #1 - owsianki

Śniadania #1 - owsianki

nazwa

Wykonanie

Jestem fanką wszelakich zup mlecznych. Po prostu je uwielbiam. Od zawsze. W przedszkolu zjadałam dwie porcje, a kanapki oddawałam koleżankom. Teraz najczęściej sięgam po owsianki - są sycące, pyszne, tanie i proste w przygotowaniu. Dodatkowo pasuje do nich wszytko, owoce, marchewka, słodkie ziemniaki, twaróg, bakalie, orzechy, kajmak, karmel...
Jeść nie umierać ;-) Oto moje dwie propozycje - jedna szybsza, druga, gdy macie trochę więcej czasu rano lub zdecydujecie się przygotować ją wieczorem.
PS obie pyszne ;-)
Owsiankę zrobiłam dzień po przygotowaniu tary z budyniem i karmelizowanymi gruszkami. Gruszek mi zostało więc stwierdziłam, że trzeba je jakoś wykorzystać. Jeżeli nie macie w lodówce nadmiaru po przygotowanym cieście możecie je łatwo zrobić - rozpuścić niewielką ilość masła, łyżkę brązowego cukru, chwilę pogotować uważając, by karmel się nie spalił i wrzucić pokrojoną w ósemki gruszkę - będzie się robiła tyle, co Wasza owsianka ;-)
Płatki owsiane na mleku z karmelizowanymi gruszkami
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów żytnich
niecała szklanka mleka (leję na oko - trochę powyżej poziomu płatków)
opcjonalnie miód, cukier, melasa, słodzik
jogurt naturalny
garść rodzynek
karmelizowane gruszki (z przepisu na tartę z budyniem)
Płatki i otręby umieścić w rondelku, zalać niewielką ilością gorącej wody i gotować na średnim ogniu. Gdy woda odparuje (a stanie się to praktycznie po minucie) dodać mleko i cukier. Gotować do czasu aż płatki będą kleiste. Dodać łyżkę jogurtu naturalnego, wymieszać, przełożyć do miseczki. Posypać garścią rodzynek, wyłożyć gorące gruszki w karmelu.
Pieczoną owsiankę przygotowałam na późne śniadanie, gdy Adrian wrócił z egzaminu. Jest bardzo sycąca i najlepsza, gdy całkowicie ostygnie i dokładnie się zwiąże. Owsiankę na zdjęciu zrobiłam z podwójnej porcji składników w przepisie i podałam z gęstym jogurtem dosłodzonym miodem.
Pieczona owsianka z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami
Składniki:
pół szklanki płatków owsianych (ja użyłam pół na pół owsiane i żytnie)
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki jogurtu naturalnego (u mnie waniliowy)
jajko
2 łyżki cukru/miodu/słodzika/melasy
średnie jabłko
cynamon
garść rodzynek
do podania: jogurt dosłodzony miodem
Mleko, jajko, jogurt, cukier wymieszać w misce trzepaczką. Dodać płatki, rodzynki, obrane i drobno pokrojone jabłka, cynamon. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi, otrębami lub płatkami owsianymi. Piec w temperaturze 180°C przez 30-35 minut.
PS Jeżeli chcecie podać komuś romantyczną owsiankę w kształcie serca na pięknym talerzu poczekajcie aż ostygnie. Naprawdę. Ja nie poczekałam i moja się cała rozpaćkała i po sercu została jedynie brudna forma ;-)
Bon appetit!
I pamiętajcie - zdrowo nie znaczy nudno!
Źródło:http://migawkanagotowanie.blogspot.com/2015/02/sniadania-1-owsianki.html