Wykonanie
Leniwe śniadanie. Nie mam tak często, jednak w weekend staram się celebrować ten posiłek. Siadam wtedy wygodnie i bez pośpiechu zajadam. Owsiankę oczywiście. Pieczona owsianka doskonale nadaje się na taki niespieszny poranek.Składniki (2 duże porcje lub 4 małe):-szklanka
płatków owsianych-1 łyżka
miodu + 2 łyżeczki-2 szklanka
mleka-1
jabłko-1
gruszka-korzeń
imbiru (ok. 1,5cm)-1/2 łyżeczki
cynamonu- 2 łyżki
jogurtu naturalnegoPłatki owsiane umieszczamy w garnuszku, zalewamy
mlekiem i zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego wchłonięcia
mleka (można to zrobić dzień wcześniej).
Jabłko i
gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt drobną kostkę.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wraz z
jabłkiem,
gruszką cynamonem i łyżką
miodu dodajemy do
płatków i dokładnie mieszamy. Masę owsianą przekładamy do naczyń żaroodpornych, wyrównujemy. Na wierzchu smarujemy
jogurtem naturalnym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Przed podaniem polewamy
miodem.
Smacznego!