ßßß
Leniwe śniadanie. Nie mam tak często, jednak w weekend staram się celebrować ten posiłek. Siadam wtedy wygodnie i bez pośpiechu zajadam. Owsiankę oczywiście. Pieczona owsianka doskonale nadaje się na taki niespieszny poranek.Składniki (2 duże porcje lub 4 małe):-szklanka płatków owsianych-1 łyżka miodu + 2 łyżeczki-2 szklanka mleka-1 jabłko-1 gruszka-korzeń imbiru (ok. 1,5cm)-1/2 łyżeczki cynamonu- 2 łyżki jogurtu naturalnegoPłatki owsiane umieszczamy w garnuszku, zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego wchłonięcia mleka (można to zrobić dzień wcześniej). Jabłko i gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wraz z jabłkiem, gruszką cynamonem i łyżką miodu dodajemy do płatków i dokładnie mieszamy. Masę owsianą przekładamy do naczyń żaroodpornych, wyrównujemy. Na wierzchu smarujemy jogurtem naturalnym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Przed podaniem polewamy miodem.
Smacznego!