Wykonanie
Prosto, a jednak! Smacznie, zdrowo, czyli idealnie na śniadanie. Nasionka chia czekały i czekały, na szczęście były cierpliwe i w końcu znowu po nie sięgnąłam. I nie pożałowałam! Dodałam je do owsianki, następnie wymieszałam z
jogurtem, dodałam moją ulubioną
przyprawę, czyli
cynamon, całość uwieńczyłam słodkimi, duszonymi kawałkami
jabłka. Poranki nie są jeszcze tak bardzo chłodne, więc postanowiłam to dobrze wykorzystać i owsiankę podałam na zimno. Wyszło naprawdę smacznie! Poranna jesienna chmurka.
Przepis (jedna porcja):50g
płatków owsianych1 łyżka nasion chia BIO50ml
mleka1/2 łyżeczki
cynamonu200g
jogurtu naturalnego1 (małe)
jabłko50-100ml
wody1 łyżeczka
mioduPłatki owsiane wymieszać z nasionami chia i
cynamonem. Zalać
mlekiem, dodać
jogurt, dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoiczka (lub wysokiej szklanki, jeśli nie macie słoiczka).
Jabłko umyć, obrać, wydrążyć gniazdo, pokroić w plasterki. Wrzucić do rondelka, podlać
wodą, dusić na małym ogniu, aż
jabłka zmiękną. Pod koniec dodać
miód. Tak przygotowane
jabłka wyłożyć na wierzch owsianki. Wstawić do lodówki na noc.