ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy kurczak i pszenne flatbread

Cytrynowy kurczak i pszenne flatbread

nazwa

Wykonanie

O mojej miłości do kuchni orientalnej wspominałam tu już kilkakrotnie. Uwielbiam pikantną kuchnię tajska i chińską, pełną aromatów i przypraw kuchnię hinduską oraz pełną magii kuchnię japońską. Lubię eksperymenty kulinarne, dlatego często przemycam egzotyczne dodatki do naszych tradycyjnych polskich potraw. Muszę przyznac, że często wypada to dość smacznie. Ogórki w occie z dodatkiem curry, imbirowe kotlety mielone czy sernik z trawą cytrynową to moje faworyty :)
Czasem moja rodzina patrzy na mnie jak na kosmitę i po prostu zamawia pizze, ale co tam, wielkie rzeczy często rodzą sie w bólu.
Dziś jeden z moich ulubionych przepisów. Powstał przez przypadek, gdy w mojej lodówce, niewiedzieć czemu znajdowała się głównie cytryna i kurczak. Bardzo łatwy i szybki. Jeśli nie pomaga Wam dwulatek potrawa jest gotowa w 20-25 minut. Z pomoca małych rączek zajmuje to dwa razy dłużej. Ale zabawa tez jest dwa razy wieksza.
Żółto i wiosennie :)
Skład:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
100 ml bulionu warzywnego
200 ml kwaśnej śmietany 18%
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ziaren kardamonu (tylko nasiona, bez łupinek, drobno posiekane)
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka imbiru
2 łyżki klarowanego masła
1. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masła. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy około 3 minuty. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy kolejne 3 minuty.
2. Czosnek drobno kroimy i razem z przyprawami dodajemy do kurczaka.
3. Całość podlewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny i śmietanę.
4. Dusimy pod przykryciem około 5 minut. Podajemy z ryżem lub pszennym chlebkiem flatbread.
Flatbread to coś pomiędzy hinduskim chlebem naan a meksykańską tortillą. Najlepiej smakują pieczone na węglowym grillu, wzbogacone aromatem dymu. Niestety, na pogodę grillową musimy jeszcze chwilę poczekać, ale warto przyrządzić je po prostu na zwykłej lub grillowej patelni. Proste i szybkie, wystarczy mąka i 5 minut. Doskonale smakuje także z suszonymi ziołami (zamiast skórki z cytryny dodajemy łyżkę ulubionych suszonych ziół).
Skład:
150g mąki pszennej
1 łyżka oliwy
skórka otarta z 1 cytryny
około 8 łyżek wody
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajmy drobno startą skórkę z cytryny (najpierw należy cytrynę sparzyć), szczyptę soli, oliwę i wodę (tyle, aby związać ciasto. Ja dodałam 8 łyżek, ale może się okazać, że będziecie potrzebować więcej lub mniej). Całość zagniatamy w gładkie ciasto, dzielimy na 2 części i robimy placki, które smażymy na patelni (lub grillu węglowym). Doskonałe jako dodatek do curry.
Smacznego!
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2013/04/cytrynowy-kurczak-i-pszenne-flatbread.html