Wykonanie
O mojej miłości do kuchni orientalnej wspominałam tu już kilkakrotnie. Uwielbiam pikantną kuchnię tajska i chińską, pełną aromatów i przypraw kuchnię hinduską oraz pełną
magii kuchnię japońską. Lubię eksperymenty kulinarne, dlatego często przemycam egzotyczne dodatki do naszych tradycyjnych
polskich potraw. Muszę przyznac, że często wypada to dość smacznie.
Ogórki w occie z dodatkiem
curry,
imbirowe kotlety mielone czy sernik z
trawą cytrynową to moje faworyty :)Czasem moja rodzina patrzy na mnie jak na kosmitę i po prostu zamawia pizze, ale co tam, wielkie rzeczy często rodzą sie w
bólu.Dziś jeden z moich ulubionych przepisów. Powstał przez przypadek, gdy w mojej lodówce, niewiedzieć
czemu znajdowała się głównie
cytryna i
kurczak. Bardzo łatwy i szybki. Jeśli nie pomaga Wam dwulatek potrawa jest gotowa w 20-25 minut. Z pomoca małych rączek zajmuje to dwa
razy dłużej. Ale zabawa tez jest dwa
razy wieksza.Żółto i wiosennie :)

Skład:1 podwójna
pierś z kurczaka1 duża
czerwona cebula2 ząbki
czosnku100 ml
bulionu warzywnego200 ml kwaśnej
śmietany 18%sok z 1/2
cytryny1 łyżeczka ziaren
kardamonu (tylko nasiona, bez łupinek, drobno posiekane)1 łyżeczka mielonych ziaren
kolendry1 łyżeczka
kurkumy1/2 łyżeczka
imbiru2 łyżki klarowanego
masła1. Na rozgrzanej patelni roztapiamy
masła.
Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy około 3 minuty. Dodajemy pokrojoną w piórka
cebulę i smażymy kolejne 3 minuty.2.
Czosnek drobno kroimy i razem z
przyprawami dodajemy do
kurczaka.3. Całość podlewamy
bulionem, dodajemy
sok z cytryny i
śmietanę.4. Dusimy pod przykryciem około 5 minut. Podajemy z
ryżem lub
pszennym chlebkiem flatbread.


Flatbread to coś pomiędzy hinduskim
chlebem naan a meksykańską tortillą. Najlepiej smakują pieczone na węglowym grillu, wzbogacone aromatem
dymu. Niestety, na pogodę grillową musimy jeszcze chwilę poczekać, ale warto przyrządzić je po prostu na zwykłej lub grillowej patelni. Proste i szybkie, wystarczy
mąka i 5 minut. Doskonale smakuje także z suszonymi
ziołami (zamiast
skórki z cytryny dodajemy łyżkę ulubionych suszonych
ziół).Skład:150g
mąki pszennej1 łyżka
oliwyskórka otarta z 1
cytrynyokoło 8 łyżek
wodyMąkę wysypujemy na stolnicę, dodajmy drobno startą
skórkę z cytryny (najpierw należy
cytrynę sparzyć), szczyptę
soli,
oliwę i
wodę (tyle, aby związać ciasto. Ja dodałam 8 łyżek, ale może się okazać, że będziecie potrzebować więcej lub mniej). Całość zagniatamy w gładkie ciasto, dzielimy na 2 części i robimy placki, które smażymy na patelni (lub grillu węglowym). Doskonałe jako dodatek do
curry.

Smacznego!H.