Wykonanie
Pyszne, rozpływające się w ustach
mięsko w pikantnym sosie z chrupiącymi warzywami. Rewelacja! A do tego ciepłe nachosy w pierzynce z roztopionego
żółtego sera. Czyż to nie wspaniały początek weekendu?!

Dla 4 osób przygotuj:1/2 kg
karkówki1 puszkę krojonych
pomidorów1 szklankę
przecieru pomidorowego1
czerwoną paprykę1
łodygę selera naciowego2 małe
młode cukinie1
czerwoną cebulę1
koper włoski (fenkuł)1 pęczek
natki pietruszki (jak lubisz to
kolendry)1/2 małej łyżki
cukru3 ząbki
czosnku1 małą łyżkę
tymianku1 małą łyżkę
soku z limonki4 garści nachosów1 garść startego
żółtego sera4 duże łyżki
oliwy z oliwek1 szczypta
płatków chilli

Zacznij od pocięcia
karkówki w grubą kostkę ( o
boku ok 3 cm).
Cebulę potnij w piórka,
cukinię w talarki,
paprykę i fenkuł w grubą kostkę,
seler naciowy i
czosnek w drobną kostkę.Rozgrzej patelnię wlej na nią 4 duże łyżki
oliwy z oliwek, dodaj
mięso,
czosnek i
tymianek. Obsmaż
mięso na złoto.


Następnie dodaj
seler naciowy,
cebulę,
paprykę i
koper włoski, całość wymieszaj. Po 3 minutach dodaj
cukinię,
przecier pomidorowy i krojone
pomidory z puszki. Dopraw
solą,
pieprzem,
sokiem z limonki,
cukrem i
papryczką chilli (jeśli nie przepadasz za
ostrym jedzenie, wystarczy malutka szczypta).Duś całość przez minimum 30 minut. Przed podaniem nachosy obsypane
żółtym serem włóż w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut . Posiekaj
pietruszkę (lub
kolendrę w zależności co wolisz). Gotowe ragout podawaj oprószone
pietruszką z ciepłymi nachosami z roztopionym
serem. Smacznego!