Wykonanie
Pieczone warzywa znacznie różnią się smakiem od tych podawanych na surowo czy gotowanych. Są słodkie i aromatyczne. Na bazie pieczonych warzyw zrobiłam dziś zupę krem, dodałam świeże
zioła i dorzuciłam
mozzarellę. Smak podkręciłam pyszną
oliwą z oliwek. Wyszło bardzo aromatycznie. Zupy kremy uwielbiam, o czym
mieliście już okazję przekonać się wielokrotnie. Ta z pieczonych warzyw, idealnie sprawdzi się na chłodniejsze wiosenne dni, kiedy tak bardzo potrzebujemy kolorów na talerzu.

Składniki:2 duże mięsiste
pomidory1 średnia
cukinia1
czerwona papryka1
cebula2 ząbki
czosnkuoliwa w
oliwek (użyłam
oliwy Olitalia extra vergin)500 g
przecieru pomidorowego (użyłam Valfruta passata)1 łyżka
masła2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1,5 l
bulionu warzywnegoświeżo zmielony
czarny pieprzszczypta świeżo zmielonych
płatków chili2 łyżeczki
cukru1/4 pęczka
bazylii4 łodygi świeżego
tymiankumozzarella w kulkach

Pomidory,
paprykę i
cukinie oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Skropić
oliwą, posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut.Na
oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulę. Dodać posiekany
czosnek. Dodać upieczone warzywa razem z
sokiem, który wytworzył się podczas pieczenia. Zalać
bulionem, dodać przecier i koncentrat. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dodać
zioła, doprawić
pieprzem,
chili i
cukrem. Gotować około 5 minut. Zupę zmiksować na krem, dodać
masło i chwilę gotować. Podawać z kulkami
mozzarelli, skropioną
oliwą z oliwek z ulubionym
pieczywem. Smacznego!