ßßß
Składniki:2 duże mięsiste pomidory1 średnia cukinia1 czerwona papryka1 cebula2 ząbki czosnkuoliwa w oliwek (użyłam oliwy Olitalia extra vergin)500 g przecieru pomidorowego (użyłam Valfruta passata)1 łyżka masła2 łyżeczki koncentratu pomidorowego1,5 l bulionu warzywnegoświeżo zmielony czarny pieprzszczypta świeżo zmielonych płatków chili2 łyżeczki cukru1/4 pęczka bazylii4 łodygi świeżego tymiankumozzarella w kulkach
Pomidory, paprykę i cukinie oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Skropić oliwą, posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut.Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek. Dodać upieczone warzywa razem z sokiem, który wytworzył się podczas pieczenia. Zalać bulionem, dodać przecier i koncentrat. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dodać zioła, doprawić pieprzem, chili i cukrem. Gotować około 5 minut. Zupę zmiksować na krem, dodać masło i chwilę gotować. Podawać z kulkami mozzarelli, skropioną oliwą z oliwek z ulubionym pieczywem. Smacznego!