Wykonanie
Przepraszam za chwilową nieobecność z przepisami, ale miałem takie urwanie głowy, ze szkoda gadać :)Pracuje nad nowym wyglądem bloga, będzie prosto i smacznie :)W domu, mój pokój stał się studiem fotograficznym, wszystko po to aby zdjęcia wychodziły łądniejsze :) Dzisiaj przedstawiam Wam jedno z nich :) Wiem że jeszcze wiele wiele wiele mu brakuje, ale co sądzicie ?
Składniki :- 1 korpus z
kurczaka- 4
ziemniaki- 2
marchewki- 2
pietruszki- 1/4
selera korzenia- 1 łodyga
selera naciowego- 200 g
fasoli biały jaś- 6
buraków- ok. 10 cm białej części
pora- 5 ząbków
czosnku- sok z 1/2
cytryny- 1/2 łyżeczki
cukru-
pieprz,
sól-
majeranek- 40 dag
boczku wędzonego- 4
ziela angielskie- 1
liść laurowy- nać
pietruszki- świeży
koperek- 150 g
śmietany 18 %- łyżka
mąkiPrzygotowanie:1. Najpierw zacznij od namoczenia
fasoli- ok 2 godziny, a
potem ugotuj ją około 20 minut do miękkości- odcedź.2. W dużym garnku ugotuj umyty korpus z
kurczaka z
zielem angielskim i liśćmi laurowymi - gdy się zagotuje, zbierz szumowiny i dodaj pokrojone w równą kostkę -
marchew,
pietruszkę,
seler ( korzeń i naciowy),
por,
buraki i
ziemniaki.3. Ząbki
czosnku obierz i ugnieć je na gładką masę i dodać do zupy.4. Gotuj do miękkości warzyw.5.Gdy warzywa będą al dente wrzuć do zupy
fasolkę, posiekaną
natkę pietruszki,
koperek,
cukier,
sok z cytryny,
sól,
pieprz i
majeranek6. W garnuszku połącz
śmietanę i
mąkę i mieszaj aż nie będzie grudek. Następnie zahartuj
śmietankę dodając po łyżce gorącej zupy i mieszając do połączenia. Dzięki temu nasza
śmietana nie zważy się w zupie7. Dodawaj
śmietanę porcjami cały czas mieszając zupę.8. PO DODANIU
ŚMIETANY NIE WOLNO ZAGOTOWYWAĆ ZUPY !!!9. Na końcu dodaj do zupy podsmażony
boczek.