ßßß Cookit - przepis na Makaron z sosem mocno warzywnym i mięsem mielonym

Makaron z sosem mocno warzywnym i mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam dania jednogarnkowe. Po pierwsze dlatego, że niewyjaśnioną przyjemność sprawia mi siekanie i dorzucanie do garnka kolejnych kolorowych warzyw. Po drugie, po tej przyjemność następuje kolejna przyjemność - przykrycie pokrywki i czekanie aż samo się zrobi. Dnia prawie jednogarnkowe, jak to poniżej, lubię niemal równie mocno.
W wersji wegetariańskiej, sos zrobiony na dobrym domowym bulionie warzywnym, będzie równie aromatyczny.
Podane składniki na około 3 porcje
Składniki:
250 gram mięsa mielonego (np.: wołowo - wieprzowe)
1 cukinia
1 koper włoski
1 papryka czerwona
1 duża cebula
1 marchewka
1-2 ząbki czosnku
4 duże pomidory (w lecie) lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1/2 szklanki bulionu lub 1/2 szklanki wody
Sól, pieprz
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Parmezan
Makaron razowy
Siekamy warzywa:
Z cukinii wycinamy środek (jeżeli jest młoda siekamy ją w kostkę z całości wraz ze skórką)
Paprykę, cebulę, koper włoski siekamy w kostkę
Marchewkę siekamy w półplasterki
Pomidory z puszki blendujemy (świeże sparzamy, obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, blendujemy)
Czosnek siekamy w drobne płatki lub wyciskamy
Na mocno rozgrzany rondel wlewamy oliwę, rozgrzewamy, wrzucamy mięso, cebulę i koper włoski. Obsmażamy około 1 minuty, mieszając. Wrzucamy pozostałe warzywa i obsmażamy przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dolewamy bulion oraz pomidory, dorzucamy pietruszkę i przyprawy. Zmniejszamy temperaturę, przykrywamy rondel i dusimy na wolnym ogniu około 30-40 minut. Podajemy z ulubionym makaronem i tartym parmezanem.
Notatki:
Jeśli lubisz bardzo miękkie warzywa, dolej pomidory na 5 minut przed końcem duszenia.
Jeżeli chcesz, aby cukinia była chrupiąca, dodaj ją na około 15 minut przed końcem duszenia.
Źródło:http://babkidwie.blogspot.com/2015/03/makaron-sosem-mocno-warzywnym-i-miesem.html