Wykonanie
Uwielbiam dania jednogarnkowe. Po pierwsze dlatego, że niewyjaśnioną przyjemność sprawia mi siekanie i dorzucanie do garnka kolejnych kolorowych warzyw. Po drugie, po tej przyjemność następuje kolejna przyjemność - przykrycie pokrywki i czekanie aż samo się
zrobi. Dnia prawie jednogarnkowe, jak to poniżej, lubię niemal równie mocno.W wersji wegetariańskiej, sos zrobiony na dobrym domowym
bulionie warzywnym, będzie równie aromatyczny.
Podane składniki na około 3 porcjeSkładniki:250 gram
mięsa mielonego (np.: wołowo - wieprzowe)1
cukinia1
koper włoski1
papryka czerwona1 duża
cebula1
marchewka1-2 ząbki
czosnku4 duże
pomidory (w lecie) lub 1 puszka
pomidorów krojonych bez skórki1/2 szklanki
bulionu lub 1/2 szklanki
wodySól,
pieprz1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
natki pietruszki2 łyżki
oliwy z oliwek lub
olejuParmezanMakaron razowySiekamy warzywa:Z
cukinii wycinamy środek (jeżeli jest
młoda siekamy ją w kostkę z całości wraz ze skórką)
Paprykę,
cebulę,
koper włoski siekamy w kostkę
Marchewkę siekamy w półplasterki
Pomidory z puszki blendujemy (świeże sparzamy, obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, blendujemy)
Czosnek siekamy w drobne
płatki lub wyciskamyNa mocno rozgrzany rondel wlewamy
oliwę, rozgrzewamy, wrzucamy
mięso,
cebulę i
koper włoski. Obsmażamy około 1 minuty, mieszając. Wrzucamy pozostałe warzywa i obsmażamy przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dolewamy
bulion oraz
pomidory, dorzucamy
pietruszkę i
przyprawy. Zmniejszamy temperaturę, przykrywamy rondel i dusimy na wolnym ogniu około 30-40 minut. Podajemy z ulubionym
makaronem i tartym
parmezanem.Notatki:Jeśli lubisz bardzo miękkie warzywa, dolej
pomidory na 5 minut przed końcem duszenia.Jeżeli chcesz, aby
cukinia była chrupiąca, dodaj ją na około 15 minut przed końcem duszenia.