Wykonanie

Dziś piątek i okazja na
rybkę.To danie- niespodzianka, jaką zrobił mi mąż któregoś bardzo męczącego i pracowitego dnia.Myślałam, że czeka mnie gotowanie obiadu po powrocie z pracy, a tu obiad na
stole! :)Też to lubicie? Kocham gotować i dogadzać innym, ale lubię też degustować potrawy przyrządzone przez innych, a przyrządzone z
sercem smakują najlepiej.
Rybka była pyszna, aromatyczna, soczysta, zatopiona w smakowitym sosie..Przy okazji w ruch poszły
przyprawy, jakie ostatnio dostałam do testowania od
Royal Brand.Dziś powstała nowa zakładka "Męskie gotowanie", muszę odszukać więcej przepisów wykonanych przez godpodarza domu :) dobrze że mężczyźni też lubią gotować.Nie mam nic przeciwko zamieszczaniu na blogu przepisów innych domowników, są też doskonałe i warte przekazania dalej. Oczywiście zawsze wspomnę jeśli to nie mój osobisty przepis.Co o tym sądzicie? Wcześniej były już np.:Fasolowa mężowskaCiasto z
makiem mojej mamyŚlimaczki krucho-
drożdżowe
Wykonanie: mój mąż, zdjęcia: ja3 średnie
dorsze (całe
ryby ze skórką oczyszczone w środku i pozbawione głów - ależ to brzmi..)ok.300 ml gęstego
przecieru pomidorowego1-3 ząbki
czosnku całe 2 łyżki
masła1 łyżka
oliwy1/2 pęczka
natki pietruszki1 pełna łyżeczka
przyprawy włoskiej Arabiata
Royal Brand ( w składzie
cebula,
czosnek,
chili,
pieprz,
rozmaryn,
papryka,
tymianek,
bazylia,
oregano,
pietruszka)
pieprzczarna
sól ( może być też zwykła)
Rybkę ze skórą nacieramy
solą i
pieprzem, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym
masłem.Po 2 minuty z każdej strony obsmażamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z
pietruszką i zapiekamy ok. 20 minut w rogrzanym piekarniku w 180 stopniach.Sos: w rondelku na rozgrzany
olej wrzucamy
przyprawę arabiata i całe ząbki
czosnku, po minucie zalewamy przecierem, chwilkę gotujemy, na koniec dodajemy posiekaną
natkę pietruszki ( można troszkę zostawić do posypania przy podaniu).