Wykonanie

Proste niewyszukane składniki, ale jaki smak!!Zresztą słynne (
potem się rozsławiły) potrawy włoskie powstały po wojnie kiedy był kryzys i często nie było co jeść.Ratowano się tym co było pod ręką -
chleb,
oliwa,
pomidory,
czosnek.Dzięki temu, że ktoś kiedyś przetestował te pomysły, my możemy się nimi dziś napawać.Uwielbiam proste dania które cieszą podniebienie. To danie jest takie bez wątpienia.
Sos jest gęsty i ma bogaty smak, polecam gorąco.

przepis własny podpatrzony w programach kuchni+ :)500 ml gęstego
przecieru pomidorowego (passata)1-2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki
bazylii (najlepiej świeża posiekana)łyżeczka
masła lub 2 łyżki
mleka1 pełna łyżeczka
przyprawy włoskiej Arabiata
Royal Brand ( w składzie
cebula,
czosnek,
chili,
pieprz,
rozmaryn,
papryka,
tymianek,
bazylia,
oregano,
pietruszka)1 duża kromka czerstwego
chleba (mój typ śródziemnomorski, rodzaj ciabatty)
sól do smaku
parmezan do posypaniaSiekamy drobno
czosnek, wrzucamy na rozgrzaną
oliwę (średni płomień), dodajemy
przyprawę Arabiata i krótko 1-2 minuty szklimy
czosnek (nie może zmienić koloru).Dodajemy przecier,
bazylię. Po chwili wkruszamy
chleb bez skórki. Solimy.Dusimy ok. 5 minut aż
chleb zagęści sos. Gotowe.Podajemy z
makaronem spaghetti lub inny ulubionym, posypujemy
serem. Smacznego!