ßßß Cookit - przepis na Włoski sos pomidorowy biedaków

Włoski sos pomidorowy biedaków

nazwa

Wykonanie

Proste niewyszukane składniki, ale jaki smak!!
Zresztą słynne (potem się rozsławiły) potrawy włoskie powstały po wojnie kiedy był kryzys i często nie było co jeść.
Ratowano się tym co było pod ręką - chleb, oliwa, pomidory, czosnek.
Dzięki temu, że ktoś kiedyś przetestował te pomysły, my możemy się nimi dziś napawać.
Uwielbiam proste dania które cieszą podniebienie. To danie jest takie bez wątpienia.
Sos jest gęsty i ma bogaty smak, polecam gorąco.
przepis własny podpatrzony w programach kuchni+ :)
500 ml gęstego przecieru pomidorowego (passata)
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki bazylii (najlepiej świeża posiekana)
łyżeczka masła lub 2 łyżki mleka
1 pełna łyżeczka przyprawy włoskiej Arabiata Royal Brand ( w składzie cebula, czosnek, chili, pieprz, rozmaryn, papryka, tymianek, bazylia, oregano, pietruszka)
1 duża kromka czerstwego chleba (mój typ śródziemnomorski, rodzaj ciabatty)
sól do smaku
parmezan do posypania
Siekamy drobno czosnek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę (średni płomień), dodajemy przyprawę Arabiata i krótko 1-2 minuty szklimy czosnek (nie może zmienić koloru).
Dodajemy przecier, bazylię. Po chwili wkruszamy chleb bez skórki. Solimy.
Dusimy ok. 5 minut aż chleb zagęści sos. Gotowe.
Podajemy z makaronem spaghetti lub inny ulubionym, posypujemy serem. Smacznego!
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/06/woski-sos-pomidorowy-biedakow.html