ßßß
SkładnikiKotleciki1 szklanka kaszy jaglanej,2 marchewki,1 cebula,1 ząbek czosnku,4 łyżki płatków owsianych,pieprz,sól,łyżeczka masła,bułka tarta.Sosmały jogurt naturalny,ząbek czosnku,łyżka świeżego koperku,pieprz.Pozostałe składnikiulubione bułki (nam wyszło 7 małych burgerów),ulubione warzywa (u nas sałata, pomidor, cukinia, kiełki, cebula, ogórek kiszony).WykonanieKaszę jaglaną dokładnie płuczemy, a następnie doprowadzamy do wrzątki 2 szklanki wody. Wrzucamy naszą kaszę, łyżkę masła i gotujemy 15 minut.W międzyczasie podsmażamy cebulę i ścieramy na tarce (grube oczka) marchewkę. Kiedy kasza będzie już gotowa, dodajemy do niej cebulę, marchewkę oraz wyciskamy czosnek. Dodajemy płatki owsiane i doprawiamy pieprzem i solą. Fajnie sprawdzi się też świeża pietruszka lub kolendra. Następnie dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy na oleju.Pod koniec smażenia należy zacząć podgrzewać w piekarniku bułki. My mieliśmy najzwyklejsze bułki, które przekroiłam na pół. Dodatkowo żeby nie wyschły skropiłam je wodą. Podgrzewałam je w temperaturze 180 stopni przez około 3-4 minut.Przy okazji smażenia pora zabrać się za sos - po prostu mieszamy wszystkie składniki.Na koniec pozostało najprzyjemniejsze, czyli składanie w całość burgerów. Bułki smarujemy sosem (obie połówki), nakładamy sałatę, potem kotlet i na wierzchu warzywa. Burgery były wysokie więc nabiłam je na patyczki. Nieskromnie muszę powiedzieć, że smakowały lepiej, niż te, którymi się inspirowałam:)

