Wykonanie
Muffiny
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 28 marca 2014 r. Muffinki piekłam pierwszy raz, może nie są one idealne, ale są moje, przygotowane własnoręcznie i pyszne. Warto skusić się do samodzielnego pieczenia tych słodkości, bo oprósz smaku, dają także dużo kulinarnej satysfakcji. Ich przygotowanie nie jest ani trudne, ani czasochłonne, nie wymaga też żadnych wymyślnych składników. Doupieczenia babeczek wystarczy kilka podstawowych produktów, ulubionych dodatków (
czekolada,
kakao orzechy,
cynamon,
skórka cytrynowa,
budyń) czy
owoców (
banany,
maliny,
truskawki,
jagody), dobre chęci i odrobina silnej woli, by nie spałaszować całej porcji zaraz po wyjęciu ich z piekarnika. Inspirację znalazłam na blogu Elizy Mórawkiej, ponadto chciałam wypróbować nową blachę, która cierpliwie leżała w szufladzie i czekała na swój czas. Historia muffinek sięga wiktoriańskiej Anglii. A wymyśliła je służba, która to przygotowywała je popołudniami zebrawszy resztki
chleba z wczorajszego dnia, kawałeczki masy ciastowej, pozostałej po przygotowaniu ciasta dla rodziny, u której się pracowało, a także ugotowane i zgniecione
ziemniaki. Z tych
trzech składników lepiło się nowe "biedne" ciasto i smażyło je na dużej tafli - muffinki wychodziły miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Szybko zostały odkryte przez wyższą klasę i stały się ulubioną słodkością do popołudniowej
herbaty. Jadło się je w sposób, że przepoławiało i bezpośrednio przed spożyciem przypiekało na ogniu. Muffinki sprzedawano także na ulicach przez tak zwanych "Muffin men", którzy trzymali je w drewnianych pojemnikach zawieszonych na szyi. Pierwsze muffinki angielskie miały kształt pierścienia i były pieczone nad ogniem lub na patelni. Muffinki zawitały także do Ameryki. Te amerykańskiego pochodzenia znacznie różniły się od angielskiego pierwowzoru: pieczone były w pojedynczych foremkach i swoim kształtem przypominały malutkie ciasta. Masa ciestna nie była tak jednolita i zwarta jak ta angielska, a o rzadszej konsystencji. Do dnia dzisiejszego można wyróżnić dwa rodzaje muffinek angielskie i amerykańskie. Muffinki to amerykańska duma - trzy amerykańskie stany obrały sobie jeden rodzaj muffinek na swój kulinarny symbol i tak: Nowy Jork - szczyci się najlepszymi muffinkami z
jabłkami, Massachusetts - muffinkami
kukurydzianymi, a Minnesota - wybrała muffinki z
jagodami vel
borówką amerykańską (sławne blueberry muffins). Do nas przywędrowały z USA i w ciągu kilku lat opanowały kawiarnie, restauracje i ...nasze kuchnie. Właśnie dlatego, że są bardzo proste w wykonaniu, nawet jeśli nie posiada się talentu kulinarnego. Są też jednym z najszybszych deserów, ich wykonanie zajmuje dosłownie pół godziny razem z upieczeniem. Przygotowałam dwa przepisy w wersji na słodko, na zachętę jak najszybszego wypróbowania tych prostych w przyrządzaniu, a jakże doskonałych babeczek :-)Muffiny Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 27 marca .Muffiny rozpływające się w ustach!Przygotowując muffiny, możemy wykorzystać swoją wyobraźnię i smak, co
daje nam gwarancję dobrej i ciekawej kuchni :-)Oceny: 4 , 7Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 35 minLiczba porcji: 12Rozmiar porcji: 1 muffinkaSkładniki:Bazowy przepis na 12 muffinek (standardowa forma do ich wypieku ma właśnie 12 wejść)
jajka : 2drobny
cukier : 130 gnaturalny ekstrakt z
wanilii : 1 łyżeczka
mąka pszenna : 250 g
proszek do pieczenia : 2 płaskie łyżeczkiutłuczony zielony
kardamon : 1 łyżeczka
masło : 100 g
mleko : 200 ml
kokos : do posypaniaI przepis w wersji na słodko - muffiny z
masłem orzechowym i
konfiturą czereśniowąmasło orzechowe : 1 łyżeczka/1 muffina
konfitura czereśniowa : 1 łyżeczka/1 muffina
kokos : do przyprószeniaII przepis w wersji na słodko - muffiny z
bananem i nutellącienkie plasterki
banana : 3-4nutella : 1 łyżeczka
kokos : do przyprószeniaPrzygotowanie:
jajka ucieram z
cukrem i
wanilią na kogel
mogelmąkę przesiewam przez sitko razem z
proszkiem do pieczenia, dodaję
kardamon masło rozpuszczam w garnuszku, dodaję do niego zimne
mlekokogel
mogel łączę z
masłem i
mlekiem, następnie delikatnie dodaję i mieszam (łyżką lub szpatułką, nie miksować)
mąkę z proszkiem12-dołkową formę do muffinów wykładam papilotkamido każdego wlewam ciasto
w przypadku wersji na słodko - zrobiłam 8 muffinek -I przepis - na spód dołka
daję 2 łyżeczki masy + 1 łyżeczka
masła orzechowego + 1 łyżeczka
konfitury czereśniowej, na wierzch reszta masy, prószę
kokosem wedle uznaniaII przepis - na spód 2 łyżeczki masy + 3-4 cienkie plasterki
banana + 1 łyżeczka nutelli, na wierzch reszta masy +
kokos do przyprószenia
piekarnik nagrzewam do 200oC (góra, dół)wstawiam muffiny i piekę 20-30 minut (piekę do suchego patyczka)upieczone muffiny są rumiane
Smacznego !!!