Łatwy w przygotowaniu placek z rabarbarem, z delikatnie wyczuwalnym kardamonem, z chrupiącą kokosową posypką na wierzchu.Źródło: Cukiernicze kreacje Charlotte .Składniki (na blaszkę o wymiarach 21 x 28 lub tortownicę o średnicy 26-28 cm):400 g rabarbaru, oczyszczonego i pokrojonego na 1,5 cm kawałki3 jajka130 g cukru220 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5-1 łyżeczki mielonego kardamonu75 g rozpuszczonego masła75 ml mlekaPiekarnik nagrzać do 200ºC. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kardamonem. Mleko połączyć z wystudzonym tłuszczem. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując, dodać mąkę na przemian z płynem mleczno-maślanym w trzech partiach. Krótko wymieszać.Gotową masę przełożyć do formy. Wyrównać wierzch. Równomiernie rozsypać kawałki rabarbaru.Kokosowa kruszonka:4 0 g rozpuszczonego masła75 g cukru2 łyżeczki ekstraktu waniliowego75 g wiórków kokosowychWszystkie składniki wymieszać, wyrobić palcami. Posypać rabarbar.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut. Jeżeli kokos za bardzo się zrumieni można przykryć wierzch kawałkiem folii aluminiowej.Wystudzić w formie. Można posypać cukrem pudrem i podawać z lodami (np. rabarbarowymi) lub gęstym jogurtem naturalnym.Życzę smacznego!Udział w akcjach kulinarnych: