Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 7 stycznia 2014 r.
Śledzie w przyprawach korzennych z
cebulką, marynowane w
whisky, z
olejem lnianym. Mnie się wydaje, że już sama nazwa jest ogromną inspiracją. Ten przepis zachwyci nie tylko amatorów
śledzi . Przyznam się, że do tej
pory ryby te były mi bardzo obojętne. A trzeba wiedzieć, że
śledzie odgrywają ogromną rolę przy zdrowym odżywianiu, ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. W mojej potrawie okraszone są
goździkami,
cynamonem,
kolendrą,
imbirem,
kardamonem i
kminemrzymskim. Przyznaję, że
przyprawy korzenne wszechobecne w każdej kuchni, tworzą tu fantastyczną nutę nie tylko zapachową. Uroku dodaje
cebulka, bez której nie wyobrażam sobie tych ryb oraz
whisky. Jednak najważniejszy według mnie jest tu dodatek
oleju lnianego, który świetnie komponuje się ze
śledziami i całości nadaje wyrafinowanego smaku.
Olej lniany to typowy przysmak kuchni staropolskiej, jest bardzo zdrowy i ma charakterystyczny smak. Zawiera on bioaktywne związki, głównie nienasycone kwasy tłuszczowe i lignany, które mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu. Stanowią budulec dla
tkanki mózgowej, syntezy hormonów i każdej komórki organizmu.
Olej jest rekomendowany przez dietetyków, gdyż przeciwdziała niestrawnościom, działa antynowotworowo. Najlepiej kupować go w aptece lub sklepie, gdzie przetrzymują go w lodówce. Należy go przechowywać w ciemnej butelce i chronić przed działaniem promieni
słonecznych, trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu należy spożyć w ciągu 1-2 miesięcy, dlatego trzeba kupować małe ilości. Najlepiej spożywać go w postaci zimnej, bez obróbki cieplnej, ponieważ nie tylko
traci wtedy swoje cenne właściwości odżywcze, ale staje się wręcz szkodliwy. Wspomaga pracę
serca i reguluje ciśnienie tętnicze
krwi. Działa odświeżająco na skórę włosy i paznokcie. Tę potrawę można jeść kilka godzin po przygotowaniu, ale walory smakowe będą lepsze jeśli
śledzie będą się marynowały przynajmniej jeden dzień.
Ryby będą ujędrnione i będą miały lepszą teksturę :-)
Śledzie w przyprawach korzennych Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 6 stycznia . Wyborne
śledzie w przyprawach korzennych!
Śledzie mają wspaniały smak, są aromatyczne, potrawa jest prosta w wykonaniu smaczna i wykwintna. Polecam :-)Oceny: 4,9Czas przygotowania: 20 min Łączny czas: 20 minLiczba porcji: 4Składniki:(Przepis pochodzi z Kwestii Smaku)
filety śledziowe w
oleju (
matjasy): 400 g (6 sztuk)
whisky lub
brandy : 2 łyżki
musztarda (użyłam Dijon): 2 łyżki
miód : 1 łyżeczka
sok z cytryny : 2 łyżeczki
sos sojowy : 2 łyżkiświeżo zmielony
czarny pieprz : 1/2 łyżeczki
olej lniany (lub inny roślinny np. dobry rzepakowy): 3/4 szklanki (180 ml)mała
cebula np. cukrowa lub
szalotka : 1 (
szalotki 2 lub 3)
listek laurowy : 1gwiazdki
anyżu : 2
goździki : 5mielony
cynamon : 1 łyżeczkamielona
kolendra : 2 łyżeczkimielony
imbir w proszku : 1 łyżeczkamielony
kardamon : 2 łyżeczkicałe nasiona
kardamonu (jeśli mamy): 4
kmin rzymski : 1/2 łyżeczkiPrzygotowanie:
śledzie wyjmuję z
oleju (nie będzie potrzebny), kroję na kawałki, mieszam z
whisky z
musztardą,
miodem,
sokiem z cytryny,
sosem sojowym,
pieprzem i 1/4 szklanki
oleju lnianego i odstawiam na suchą patelnię wkładam
przyprawy: listek,
anyż,
goździki i całe nasiona
kardamonu (jeśli są) i podgrzewam przez około minutę, aż uwolnią się aromatydodaję mielone
przyprawy:
cynamon kolendrę,
imbir,
kardamon i
kmin rzymski, wszystko mieszam i podsmażam przez kilkanaście sekund, aż
przyprawy uwolnią swoje aromaty, ale się nie przypaląprzekładam do zalewy i mieszam
śledzie układam w misce, przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną
cebulą i polewam resztą
olejuwstawiam do lodówki pod przykryciem najlepiej na około 1-2 dni


Smacznego!!!