Wykonanie
Składniki4 porcje400 g (6 sztuk)
filetów śledziowych w
oleju2 łyżki
whisky lub
brandy (opcjonalnie)2 łyżki
musztardy (dijon lub francuskiej - wieloziarnistej)1 łyżeczka
miodu1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
sosu sojowego1/2 łyżeczki grubo zmielonego
czarnego pieprzu3/4 szklanki (180 ml)
oleju lnianego (lub innego roślinnego np. rzepakowego z pierwszego tłoczenia)1
cebula np. cukrowa lub 6
szalotekPrzyprawylistek laurowy2 gwiazdki
anyżu5
goździków1 łyżeczka mielonego
cynamonu2 łyżeczki mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonego
imbiru w proszku2 łyżeczki mielonego
kardamonu (+ 4 całe nasiona jeśli mamy)1/2 łyżeczki
kminu rzymskiegoPrzygotowanie
Śledzie wyjąć z
oleju (nie będzie potrzebny), pokroić na kawałki. Wymieszać
whisky z
musztardą,
miodem,
sokiem z cytryny,
sosem sojowym,
pieprzem i 1/4 szklanki
oleju lnianego. Odstawić.Na suchą patelnię włożyć
przyprawy: listek,
anyż,
goździki i całe nasiona
kardamonu jeśli je mamy i podgrzewać przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodać
przyprawy:
cynamon,
kolendrę,
imbir,
kardamon i
kmin rzymski. Mieszając podsmażać wszystko przez kilkanaście sekund, aż
przyprawy uwolnią swoje aromaty, ale nie przypalą się. Przełożyć do zalewy i wymieszać.
Śledzie układać w półmisku lub w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną
cebulą i polewając resztą
oleju. Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 1 - 2 dni.WskazówkiJeśli chcemy aby
śledzie miały bardziej klarowną zalewę, użyjmy
cynamonu,
kolendry,
kardamonu i
kminu rzymskiego w całości.
Imbir może być mielony lub świeży, obrany i pokrojony na plasterki.
