ßßß Cookit - przepis na Śledzie korzenne

Śledzie korzenne

nazwa

Wykonanie

24 Grudnia 2013 Gotowanie ze stylem
Śledzie korzenne w oleju i aromatycznej marynacie to kolejna świąteczna propozycja na wigilijny stół. W zależności od ilości dodanych przypraw śledzie mogą być bardziej bądź mniej pikantne. Aromat i moc przypraw sprawia, że potrawa z czasem nabiera bardziej wyraźnego i charakterystycznego smaku. Najważniejsze, by zaraz po przyrządzeniu odstawić śledzie do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki i aromaty dokładnie się ze sobą połączyły.
śledzie korzenne w aromatycznej marynacie
Składniki :
0,5 kg śledzi matiasów (5-6 sztuk)
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
5 kropel sosu sojowego
2 łyżki stołowe oleju roślinnego
wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 duża cebula
1 szklanka oleju roślinnego
Przyprawy:
2 liście laurowe
2 suszone owoce ziela anielskiego
1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
5-6 suszonych owoców jałowca
1 łyżeczka mielonej kolendry
5 goździków
odrobina anyżu oraz kminu rzymskiego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Śledzie pokroić na kawałki. Musztardę wymieszać z miodem, sosem sojowym, olejem roślinnym, pieprzem oraz wyciśniętym sokiem z cytryny, dodać do śledzi i wymieszać.
Przyprawy przełożyć na patelnię i ogrzewać 1-2 minuty, aż wydobędą aromaty. Następnie dodać do śledzi i dokładnie wymieszać.
Cebulę posiekać na drobno, przełożyć do półmiska i zalać olejem. Dodać śledzie wymieszane z marynatą. Odstawić do lodówki na całą noc.
Podawać ze świeżym pieczywem
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_sledzie-korzenne.html