Wykonanie
24 Grudnia 2013 Gotowanie ze stylem
Śledzie korzenne w
oleju i aromatycznej marynacie to kolejna świąteczna propozycja na wigilijny stół. W zależności od ilości dodanych przypraw
śledzie mogą być bardziej bądź mniej pikantne. Aromat i moc przypraw sprawia, że potrawa z czasem nabiera bardziej wyraźnego i charakterystycznego smaku. Najważniejsze, by zaraz po przyrządzeniu odstawić
śledzie do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki i aromaty dokładnie się ze sobą połączyły.
śledzie korzenne w aromatycznej marynacie

Składniki :0,5 kg
śledzi matiasów (5-6 sztuk)1 łyżeczka płynnego
miodu1 łyżeczka
musztardy sarepskiej5 kropel
sosu sojowego2 łyżki stołowe
oleju roślinnegowyciśnięty sok z 1/2
cytrynypieprz do smakuDodatkowo:1 duża
cebula1 szklanka
oleju roślinnegoPrzyprawy:2
liście laurowe2
suszone owoce ziela anielskiego1 płaska łyżeczka suszonego
imbiru5-6
suszonych owoców jałowca1 łyżeczka mielonej
kolendry5
goździkówodrobina
anyżu oraz
kminu rzymskiego (opcjonalnie)Sposób przygotowania:
Śledzie pokroić na kawałki.
Musztardę wymieszać z
miodem,
sosem sojowym,
olejem roślinnym,
pieprzem oraz wyciśniętym
sokiem z cytryny, dodać do
śledzi i wymieszać.
Przyprawy przełożyć na patelnię i ogrzewać 1-2 minuty, aż wydobędą aromaty. Następnie dodać do
śledzi i dokładnie wymieszać.
Cebulę posiekać na drobno, przełożyć do półmiska i zalać
olejem. Dodać
śledzie wymieszane z marynatą. Odstawić do lodówki na całą noc.Podawać ze świeżym
pieczywem