Wykonanie
Bardzo aromatyczna
przyprawa stosowana w krajach azjatyckich.Jej poszczególne składniki mają rozgrzewające właściwości,a mieszankę zwykle dodaje się pod koniec przygotowywania potraw.
Przyprawa idealna do zaostrzania smaku dalekowschodnim potrawom i nadawania im wyrazistości.Istnieje wiele przepisów na tą mieszankę,które nieco różnią się składem,ja podaję raczej uniwersalną wersję bez wyraźnie dominującej nuty.

2 łyżki ziaren
kolendry1 łyżka
kminu2 łyżeczki
czarnego pieprzu2 łyżeczki
cynamonu w proszku lub pół laski
cynamonu1 łyżeczka ziaren
kardamonu czyli 20 "torebek"z ziarenkami wewnątrz1/2 łyżeczki
goździków4
liście lauroweWszystkie składniki mieszanki prażę na suchej patelni do momentu,aż zacznie się wydobywać aromat.Trzeba uważać,by składniki się nie przypaliły.Następnie wszystko ucieram w moździerzu na proszek.Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
Przyprawę można przechowywać do miesiąca,ale z podanych składników otrzymuje się niezbyt dużo mieszanki więc raczej szybko można ją zużyć.Smacznego!!!