ßßß Cookit - przepis na Domowa przyprawa garam masala :)

Domowa przyprawa garam masala :)

nazwa

Wykonanie

Bardzo aromatyczna przyprawa stosowana w krajach azjatyckich.Jej poszczególne składniki mają rozgrzewające właściwości,a mieszankę zwykle dodaje się pod koniec przygotowywania potraw.Przyprawa idealna do zaostrzania smaku dalekowschodnim potrawom i nadawania im wyrazistości.Istnieje wiele przepisów na tą mieszankę,które nieco różnią się składem,ja podaję raczej uniwersalną wersję bez wyraźnie dominującej nuty.
2 łyżki ziaren kolendry
1 łyżka kminu
2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki cynamonu w proszku lub pół laski cynamonu
1 łyżeczka ziaren kardamonu czyli 20 "torebek"z ziarenkami wewnątrz
1/2 łyżeczki goździków
4 liście laurowe
Wszystkie składniki mieszanki prażę na suchej patelni do momentu,aż zacznie się wydobywać aromat.Trzeba uważać,by składniki się nie przypaliły.Następnie wszystko ucieram w moździerzu na proszek.Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniczku.Przyprawę można przechowywać do miesiąca,ale z podanych składników otrzymuje się niezbyt dużo mieszanki więc raczej szybko można ją zużyć.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2015/01/domowa-przyprawa-garam-masala.html