Wykonanie
Wegańsko, bezcukrowo, bezglutenowo!

Jakiś czas temu wzięłam udział w wegańskich warsztatach kulinarnych organizowanych przez Dolce&Vegan - dokładna relacja wkrótce na blogu. Przygotowywaliśmy tam wegańskie odpowiedniki wielu tradycyjnych,
polskich potraw. Nauczyłam się nie tylko, jak w prosty sposób zastąpić
mięso i
ryby w danym daniu, ale również jak łatwo podmienić
cukier, czy gotować kompletnie bez glutenu.Jedną z potraw, które zrobiły na mnie największe wrażenie, były "
śledziki" w
oleju. Na pierwszy rzut oka nie miały one nic wspólnego z daniem wegańskim. Nic bardziej mylnego! Wystarczyło
śledzia zastąpić smażonym boczniakiem . Nie
będę twierdzić, że smak i wygląd potrawy zupełnie ten sam, ale jednak na tyle zbliżony, że tak przygotowane boczniaki w ostateczności za
śledzia mogły robić ;)Jak dla mnie furorę w tym daniu robiła zalewa olejowa, przyprawiona niekonwencjonalnie bo
przyprawami korzennymi i piernikowymi . Pierwszy raz
jadłam "
śledzia" w takiej odsłonie i stwierdzam z pełnym przekonaniem, że zalewę
będę powielać i wykorzystywać w przyszłości, nie tylko do "
śledzia" :)

Składniki na porcje dla 4 osób:200g świeżych boczniaków1 mała
cebulaolej roślinny - do smażeniaZALEWA OLEJOWA:1/2 szkl.
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno1 łyżka
musztardy1 łyżeczka
syropy z agawy - zaopatruje się w Rossmanie w dziale ze zdrową żywnością1-2 łyżeczki
octu jabłkowego - w zależności od smaku2 łyżki
sosu sojowego1
liść laurowy1
goździk1 nasionko
kardamonu - lub szczypta
kardamonu mielonego1/2 łyżeczki
przyprawy do piernika1/3 łyżeczki
kminu rzymskiego mielonego1/3 łyżeczki
cynamonu1/3 łyżeczki
imbiru mielonegoszczypta
soli - do smaku

Boczniaki obsmażyć na
oleju z obydwu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni, kłaść na ręcznik papierowy, aby odciekły z tłuszczu. Pozostawić do przestudzenia, a następnie pokroić w cienkie plastry.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.Przygotować zalewę
olejową. Do wysokiego naczynia wlać
olej i dołożyć resztę płynnych składników. Na końcu dorzucić
przyprawy. Wszystko dokładnie roztrzepać widelcem przez kilka minut, do dokładnego połączenia składników oraz napowietrzenia zalewy.W naczyniu, w którym będziemy serwować potrawę, ułożyć boczniaki, na to
cebulę i całość zalać zalewą. Odstawić na co najmniej godzinę pod przykryciem do lodówki, aby składniki mogły "się przegryźć".Inny przepis dostępny na blogu, którego inspiracją były wegańskie warsztaty kulinarne to:Kutia wigilijna z
kaszą jaglaną



