ßßß
Jakiś czas temu wzięłam udział w wegańskich warsztatach kulinarnych organizowanych przez Dolce&Vegan - dokładna relacja wkrótce na blogu. Przygotowywaliśmy tam wegańskie odpowiedniki wielu tradycyjnych, polskich potraw. Nauczyłam się nie tylko, jak w prosty sposób zastąpić mięso i ryby w danym daniu, ale również jak łatwo podmienić cukier, czy gotować kompletnie bez glutenu.Jedną z potraw, które zrobiły na mnie największe wrażenie, były "śledziki" w oleju. Na pierwszy rzut oka nie miały one nic wspólnego z daniem wegańskim. Nic bardziej mylnego! Wystarczyło śledzia zastąpić smażonym boczniakiem . Nie będę twierdzić, że smak i wygląd potrawy zupełnie ten sam, ale jednak na tyle zbliżony, że tak przygotowane boczniaki w ostateczności za śledzia mogły robić ;)Jak dla mnie furorę w tym daniu robiła zalewa olejowa, przyprawiona niekonwencjonalnie bo przyprawami korzennymi i piernikowymi . Pierwszy raz jadłam "śledzia" w takiej odsłonie i stwierdzam z pełnym przekonaniem, że zalewę będę powielać i wykorzystywać w przyszłości, nie tylko do "śledzia" :)
Składniki na porcje dla 4 osób:200g świeżych boczniaków1 mała cebulaolej roślinny - do smażeniaZALEWA OLEJOWA:1/2 szkl. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno1 łyżka musztardy1 łyżeczka syropy z agawy - zaopatruje się w Rossmanie w dziale ze zdrową żywnością1-2 łyżeczki octu jabłkowego - w zależności od smaku2 łyżki sosu sojowego1 liść laurowy1 goździk1 nasionko kardamonu - lub szczypta kardamonu mielonego1/2 łyżeczki przyprawy do piernika1/3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego1/3 łyżeczki cynamonu1/3 łyżeczki imbiru mielonegoszczypta soli - do smaku
Boczniaki obsmażyć na oleju z obydwu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni, kłaść na ręcznik papierowy, aby odciekły z tłuszczu. Pozostawić do przestudzenia, a następnie pokroić w cienkie plastry.Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.Przygotować zalewę olejową. Do wysokiego naczynia wlać olej i dołożyć resztę płynnych składników. Na końcu dorzucić przyprawy. Wszystko dokładnie roztrzepać widelcem przez kilka minut, do dokładnego połączenia składników oraz napowietrzenia zalewy.W naczyniu, w którym będziemy serwować potrawę, ułożyć boczniaki, na to cebulę i całość zalać zalewą. Odstawić na co najmniej godzinę pod przykryciem do lodówki, aby składniki mogły "się przegryźć".Inny przepis dostępny na blogu, którego inspiracją były wegańskie warsztaty kulinarne to:Kutia wigilijna z kaszą jaglaną



