Wykonanie
Sezon
truskawkowy ruszył pełną parą. Wytęsknieni ich smakiem moglibyśmy je jeść na śniadanie, obiad i kolacje. Dlatego dziś proponuję sycące śniadanie z
truskawką w tle. Dobry humor na cały dzień - gwarantowany :)
(1 mała porcja)- 30 g suchej
kaszy jaglanej- szczypta
cynamonu- szczypta
kardamonu- szczypta
imbiru- 1 utarte
jabłko- ok. 10
truskawek (lub tyle, na ile masz ochote)- 1 łyżka melasy z karobu (może być 1 łyżka
miodu lub innego słodzidła)- szczypta
soli- 1/4 szklanka
wodyKaszę gotuję w 1/4 szklance
wody ok. 10 min. Po tym czasie dodaję melasę z karobu, utarte
jabłko,
przyprawy i szczyptę
soli. Mieszam. W razie gdyby
kasza była zbyt sucha, dolewam odrobinę
wody.
Kaszę z
jabłkiem i
przyprawami gotuję kolejne 5-10 min. Gdy
kasza jest już miękka, wyłączam palnik, wrzucam pokrojone
truskawki, mieszam, przykrywam i zostawiam na ciepłym palniku ok. 2-3 min, by
truskawki się lekko podgrzały i puściły odrobinę soku. Delikatnie mieszam i zajadam :)Smacznego!Zobacz także -
Kasza jaglana z
jabłkiem