Wykonanie
Jakie jest wasze ulubione śniadanie? Moim faworytem jest
kasza jaglana, która pasuje chyba do wszystkiego -
jabłek,
gruszek,
brzoskwiń,
malin, itp. Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. Jak wiadomo, jest to jedna z najzdrowszych
kasz i bez obaw mogą ją jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Moja dzisiejsza propozycja jest idealna zarówno na śniadanie, jak i na drugie śniadanie czy podwieczorek.
(1 mała porcja)- 30 g suchej
kaszy jaglanej- szczypta
cynamonu- szczypta
kardamonu- szczypta
imbiru- 1
jabłko- 1 łyżka melasy z karobu (może być 1 łyżka
miodu lub innego słodzidła)- szczypta
soli- 1/4 szklanka
wodyKaszę gotuję w 1/4 szklance
wody ok. 10 min. Po tym czasie dodaję melasę z karobu, pokrojone w kostkę
jabłko,
przyprawy i szczyptę
soli. Mieszam. W razie gdyby
kasza była zbyt sucha, dolewam odrobinę
wody.
Kaszę z
jabłkiem i
przyprawami gotuję kolejne 5-10 min, do czasu aż
jabłko będzie miękkie (ale nie rozpadające się), a
kasza ugotowana.Pozytywna energia z samego rana. :)Smacznego!