Wykonanie
Na wstępie przepraszam - nie będzie zdjęcia gotowej zupy - bo za pomniałam.. no sierota i tyle. Robiłam wcześniej zdjęcia samej dyni - więc będzie tylko sama
dynia. Jak
będę jeszcze robić, to może dorzucę...Przepis na zupę mam z zeszytu, w którym zapisywałam różne przepisy od różnych ludzi/przeczytane w necie/zasłyszane.. .Więc niestety nie znam źródła. Wg przepisu zrobiłam pierwszą zupę. Było tak jak trzeba,
dynia była smażona z
ziemniakami, dopiero później gotowana. A później? Później przyszły dzieci i postanowiłam zupę robić troszkę bardziej na sposób zdrowy. Więc teraz patelnia raczej służy do wymieszania dobrego składników i ew podsmażenia wcześniej
czosnku. Tak..Ta zupa to jest pierwsza potrawa, którą w swoim życiu z dyni zrobiłam. I co lepsze wyszła dobra - na tyle, że jak tylko przychodzi sezon na
dynię, to o niej marzę i jest co i raz na naszym
stole. :) Polecam wszystkim miłośnikom dyni i nie tylko :)A teraz przepis.

Składniki (na
wywar z warzyw):3
marchewki,
pietruszkacebula2 pałki
selera naciowego1 litr
wodyprzyprawy (
sól,
pieprz,
ziele angielskie, 2 ziarna jałowca,
liść laurowy,
estragon,
oregano,
lubczyk,
majeranek...)Pozostałe składniki:1
marchewka (chyba, że mamy z
wywaru)0,5 kg
ziemniaków0 , 5 kg pieczonej dyni lub puree
cebula (chyba, że mamy z
wywaru)2 ząbki
czosnku5 łyżek
oliwy z oliwekprzyprawy (poza tymi z
wywaru: łyżka
cukru,
curry,, ew
natka pietruszki)ew
śmietana do podaniaWykonanie:(Piszę wykonanie wraz z robieniem
wywaru - bo jednak zdecydowaną rzadkością jest dla mnie posiadanie samego
wywaru....Jak ktoś ma
wywar, to może sam ów
wywar wlać do garnka i w nim zagotować
ziemniaki i dodatkową
marchewkę -
cebulę można podsmażyć albo ugotować -co kto woli.)
Marchewkę ,
ziemniaki,
pietruszkę,
seler - obieramy i w całości wkładamy do garnka z
wodą, do tego dodajemy
cebulę - najlepiej od razu pokrojoną. Wsypujemy
przyprawy (te z listy "
wywar") i gorujemy ok 30 minut. Uwaga - o ile
ziele angielskie,
jałowiec i
liśc laurowy muszą się gotować od początku, tak
estragon,
oregano,
lubczyk i
majeranek dobrze dodać tak na ostatnie 10-15 min gotowania. W zupełności wystarczy.Jak już
wywar jest gotowy ,to na rozgrzaną patelnię z
oliwą wrzucamy obrany i pokrojony
czosnek. Dajemy mu z 5 minut na podsmażenie się a następnie dodajemy
dynię i
ziemniaki (
ziemniaki dobrze troszkę pokroić). Na malutkim ogniu dajemy warzywom ok 5 minut na to by przeszły smakiem i zapachem
czosnku i
oliwy. W tym czasie z
wywaru wyjmujemy pozostałe warzywa,
liść laurowy, ziele i
jałowiec. Zostawiamy 1
marchewkę w garnku (przynajmniej ja lubię taki dodatek).Teraz zostaje już tylko połączenie masy dyniowej z
wywarem, doprawienie i zagotowanie. (Moim zdaniem wystarczy zagotować i tyle, już nie ma co dłużej zużywać gazu/prądu).Można podawać ze
śmietaną, ale nie trzeba. Ja lubię bez.Smacznego.




Wydrukuj przepis