Wykonanie
Lekkie, warzywne, ale pikantne i rozgrzewające danie z
rybą. Dla mnie najlepiej smakuje samo, ale można zjeść gulasz w towarzystwie
ziemniaków lub
ryżu. Doskonale sprawdzi się również na świątecznym
stole.
Składniki:- około 1/2 kg
filetów z ryby ( miałem
łososia i
mintaja ),- kawałek
selera,- 1-2
pietruszki,- 3
marchewki,- kilka ziaren jałowca,- 2 łyżki słodkiej mielonej
papryki,-
sól,- 1/2-1 łyżeczki
pieprzu czosnkowego,- po większej szczypcie
bazylii,
rozmarynu,
kolendry,
imbiru-
sok z cytryny,- 3 łyżki posiekanej
natki pietruszki,- 1 łyżka
oleju,-
jogurt naturalny.Wykonanie:Filety pokroić w większą kostkę, natrzeć
przyprawami i skropić
sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny. W tym czasie warzywa obrać, pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości
wody z
solą i jałowcem. Na patelni z
olejem delikatnie podsmażyć
rybę i dodać do
wywaru warzywnego. Smak
ryby, który pozostał na patelni podlać
wodą, zagotować i przelać do gulaszu. Całość zagotować i ewentualnie dosmaczyć. Na koniec posypać
natką pietruszki i udekorować kleksem
jogurtu. Smacznego.