ßßß Cookit - przepis na Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

nazwa

Wykonanie

Wyczekiwany urlop, przygotowania, długa podróż, a tu co, pogoda płata takie numery. Deszcz, szaro i mokro. Postanowiłam rozgrzać trochę tą atmosferę i nadrobić zaległości na blogu. Postawiłam na danie jednogarnkowe, które oczywiście stanęło na wysokości zadania;).
Wyszło bardzo smacznie, sycąco oraz zostało na kilka kolejnych dni... .
Minus, zdjęcie nie najlepsze, ale co można chcieć więcej od zwykłego telefonu:)
Składniki na duży garnek:
300g zielonej soczewicy
6 niedużych ziemniaków
2 marchewki
mały brokuł
2 gałązki selera naciowego
1/2 pora
4 ząbki czosnku
1 cm korzeń imbiru
1 łyżka masła
1 łyżeczka nasion kopra włoskiego
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1 czubata łyżka mieszanki suszonych ziół (majeranek, tymianek, pietruszka, rozmaryn, seler i lubczyk)
sól, pieprz wg smaku
około 2,5 litra przegotowanej wody
W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy nasiona kopru, obie papryki, kurkumę, czosnek, imbir i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojony seler, marchew, por i ziemniaki, przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy około 1 - 2 minuty.
Po tym czasie całość zalewamy gorącą, przegotowaną wodą około 1,5l, dodajemy soczewicę i gotujemy.
Soczewica wciąga wodę więc trzeba dolewać w trakcie gotowania.
Gdy soczewica zacznie mięknąć dodajemy kawałki brokułu, doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Gotujemy do miękkości soczewicy.
Ugotowaną zupę odstawiamy na około 15 - 20 minut a następnie podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja swoją posypałam drobno startym emmentalem.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2014/12/zupa-z-soczewicy.html