ßßß
Składniki:1 mała biała kapusta5 - 6 pieczarek2 pomidory1 czerwona cebula2 gałązki selera naciowego1/2 żółtej lub czerwonej paprykipół główki czosnku1 mała papryczka chili1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka ziaren pieprzu1 łyżeczka ziaren kminku1 liść laurowy1 łyżka octu winnego lub jabłkowegołyżka oleju kokosowego lub rzepakowegosól do smakuulubione zioła do posypania (u mnie świeży tymianek)W moździerzu rozkruszamy wszystkie przyprawy oprócz soli i liścia laurowego. Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy przyprawy (wyzwoli to ich aromat). Po minucie dodajemy drobno pokrojone chili, czosnek i lekko podsmażamy, około 1 minuty.Następnie dodajemy pokrojonego selera, paprykę, cebulę, pieczarki i pomidory, mieszamy i przez krótką chwilę smażymy podsmażamy około1 - 2 minuty.Po tym czasie wrzucamy liść laurowy dodajemy poszatkowaną kapustę, posypujemy solą i dusimy pod przykryciem około 3 - 5 minut. Następnie podlewamy octem winnym, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut, aż kapusta zmięknie ale nie będzie rozgotowana (podlewamy wodą jeżeli soki wyparują, ja dałam około 1/4 szklanki wody)Gotową kapustę podajemy w miseczkach posypaną świeżymi ziołami.Smacznego...