Wykonanie
Dziś kolejny przepis z super składnikami dr Furhmana.
Kapusta, bo o niej tu
mowa, podobnie jak
jarmuż ma ogromną listę właściwości zdrowotnych. Najważniejsze z nich to oczyszczanie organizmu z toksyn, działanie przeciwnowotworowe i wzmacnianie. Zawdzięcza to składnikom mineralnym, witaminom oraz związkom chemicznym jak sulforafan. Np. jedzenie 1 lub 2 porcji warzyw
kapustnych dziennie obniża ryzyko wystąpienia
raka piersi już o 40%, a cenne właściwości
kapusty były już wykorzystywane w starożytnej medycynie.Więcej ciekawych informacji znajdziecie na tej stronie: http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_kapusciana_apteka.html oraz na Sekrety Diety .Moja dzisiejsza propozycja to wspaniały, pełnowartościowy posiłek, który nie tylko wzmocni nasz organizm, ale również jest świetną alternatywą dla bigosu, surówek czy kapuśniaku.

Składniki:1 mała
biała kapusta5 - 6
pieczarek2
pomidory1
czerwona cebula2 gałązki
selera naciowego1/2 żółtej lub
czerwonej paprykipół główki
czosnku1 mała
papryczka chili1 łyżeczka ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka ziaren
pieprzu1 łyżeczka ziaren
kminku1
liść laurowy1 łyżka
octu winnego lub
jabłkowegołyżka
oleju kokosowego lub rzepakowego
sól do smakuulubione
zioła do posypania (u mnie świeży
tymianek)W moździerzu rozkruszamy wszystkie
przyprawy oprócz
soli i
liścia laurowego. Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy
olej kokosowy i wrzucamy
przyprawy (wyzwoli to ich aromat). Po minucie dodajemy drobno pokrojone
chili,
czosnek i lekko podsmażamy, około 1 minuty.Następnie dodajemy pokrojonego
selera,
paprykę,
cebulę,
pieczarki i
pomidory, mieszamy i przez krótką chwilę smażymy podsmażamy około1 - 2 minuty.Po tym czasie wrzucamy
liść laurowy dodajemy poszatkowaną
kapustę, posypujemy
solą i dusimy pod przykryciem około 3 - 5 minut. Następnie podlewamy
octem winnym, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut, aż
kapusta zmięknie ale nie będzie rozgotowana (podlewamy
wodą jeżeli
soki wyparują, ja dałam około 1/4 szklanki
wody)Gotową
kapustę podajemy w miseczkach posypaną świeżymi
ziołami.Smacznego...