Wykonanie
Lawasz chodził za mną od jakiegoś czasu, dziś wreszcie udało się go zaserwować. Przepis dostałam od kolegi troszeczkę go podrasowałam dodatkowymi warzywami i tak oto powstał dzisiejszy obiad. Nazwa brzmi egzotycznie ( mój syn stwierdził że oznacza zapewne twardy sandał :) ), ale w rzeczywistości to placek
chlebowy z potrawka warzywną.
Składniki:LAWASZ:2 szklanki
mąki pszennej razowej2 łyżki
oleju1/2 szklanki letniej
wodyADŻAPSANDAŁ
bakłażan2
czerwone papryki2
żółte papryki1/2
cukinii4
pomidory2
cebule4 ząbki
czosnkuoliwa1/2
papryczki chilliłyżeczka
kolendry1/2 łyżeczki
kurkumypęczek
pietruszkiłyżka posiekanej
bazyliiopakowanie
sera bałkańskiego
pieprz i
sól do smakuPrzygotowanie:Z
mąki,
masła, szczypty
soli i
wody wyrabiam ciasto. Powinno
mieć konsystencję ciasta pierogowego ( w razie potrzeby można dodać dodać
wody). Odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło. Następnie dziele na cztery części. Każdą część rozwałkowuję na podsypanej stolnicy. Placki powinny być dość cienkie. Rozwałkowane placki smażę na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Jak tylko na ciesie pojawią się bąble należy przewrócić go na drugą stronę. i smażyć jeszcze chwilę. Nie można smażyć zbyt długo ponieważ robią się twarde i łamliwe.Oczyszczone warzywa (
bakłażan,
cukinię i
papryki) kroje na spore kawałki. Przesypuję na blachę, skrapiam
oliwą,
sole i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Papryki powinny się zrumienić, natomiast
bakłażan i
cukinia powinny zmięknąć.Posiekaną
cebulę i
czosnek szklę na łyżce
oliwy w głębokiej patelni.Podpieczone w piekarniku warzywa dodaję do zeszklonej
cebuli z
czosnkiem. Sparzone
pomidory obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do pozostałych warzyw.
Pietruszkę,
papryczkę chilli i
bazylie drobno siekam dodaję również dodaje do warzyw. Całość duszę około 20 minut z
kurkumą i
kolendr. Na końcu dosmaczam
sola i
pieprzem.Placki wypełniam powstałym farszem, nakładam kawałki
sera bałkańskiego i składam na pół. Podaję polane
sosem jogurtowo czosnkowym i posypane posiekana
pietruszką.