ßßß
wegańskie(3 porcje)- 3 cukinie średniej wielkości- 1 duża cebula- 2 duże ząbki czosnku- 1/2 łyżeczki kurkumy- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej czerwonej papryki- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry- 2 małe gałązki świeżego rozmarynu- 1 mała wysuszona papryczka chili- ok. 12 małych pomidorków koktajlowych- 1 puszka (ok. 400 g) całych pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym- 1/2 szklanki bulgur- 3/4 szklanki wody- olej- pieprz, sól- do podania: świeża kolendra (można zastąpić pietruszką) i olej arganowy (lub inny zdrowy olej)Nagrzewam piekarnik do 200 st. C.Kaszę bulgur gotuję w wodzie ok. 5 min. Następnie odstawiam ją z ognia i zostawiam pod przykryciem aby doszła w cieple.Obieram i kroję w kostkę cebulę i szatkuję drobno czosnek. Na rozgrzany olej wrzucam cebulę i smażę. Gdy się zrobi szklista dodaję czosnek i 2 małe gałązki rozmarynu. Smażę chwilę, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodaję puszkę pomidorów i przyprawy. Wysmażam ok. 10 min.W międzyczasie myję cukinię, przekrawam ją na pół i łyżką wydrążam pestki (nie więcej). Cukinie podsmażam na patelni, płaską stroną ku dołowi, by zrobiła się rumiana (ok. 5 min.) Następnie układam ją na naoliwionej blaszce (skórą ku dołowi) i wkładam do piekarnika na ok. 10 min.Wyciągam cukinie z piekarnika. Z sosu wyciągam gałązki rozmarynu. Wrzucam do niego bulgur i dokładnie mieszam. Próbuję, ewentualnie solę i pieprzę do smaku. Faszeruję cukinie kaszą. Dekoruję pomidorkami koktajlowymi i wstawiam do piekarnika na ok. 10-15 min.Gotowe cukinie wykładam na talerz, skrapiam je delikatnie olejem arganowym i obficie posypuję świeżą kolendrą.Smacznego!