Wykonanie
W naszej kuchni ostatnio króluje bulgur . To mało znana
kasza, będąca czymś pomiędzy
kuskusem a
ryżem. Niestety zawiera gluten, ale smakuje wybornie i raz na jakiś czas warto ją zjeść. Oczywiście ścisłym bezglutenowcom polecam zastąpienie jej
brązowym ryżem. Danie będzie równie pyszne.
wegańskie(3 porcje)- 3
cukinie średniej wielkości- 1 duża
cebula- 2 duże ząbki
czosnku- 1/2 łyżeczki
kurkumy- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej
czerwonej papryki- 1 łyżeczka mielonych ziaren
kolendry- 2 małe gałązki świeżego
rozmarynu- 1 mała wysuszona
papryczka chili- ok. 12 małych
pomidorków koktajlowych- 1 puszka (ok. 400 g) całych
pomidorów bez skórek w
sosie pomidorowym- 1/2 szklanki bulgur- 3/4 szklanki
wody-
olej-
pieprz,
sól- do podania: świeża
kolendra (można zastąpić
pietruszką) i
olej arganowy (lub inny zdrowy
olej)Nagrzewam piekarnik do 200 st. C.
Kaszę bulgur gotuję w wodzie ok. 5 min. Następnie odstawiam ją z ognia i zostawiam pod przykryciem aby doszła w cieple.Obieram i kroję w kostkę
cebulę i szatkuję drobno
czosnek. Na rozgrzany
olej wrzucam
cebulę i smażę. Gdy się
zrobi szklista dodaję
czosnek i 2 małe gałązki
rozmarynu. Smażę chwilę, uważając by
czosnek się nie przypalił. Dodaję puszkę
pomidorów i
przyprawy. Wysmażam ok. 10 min.W międzyczasie myję
cukinię, przekrawam ją na pół i łyżką wydrążam pestki (nie więcej).
Cukinie podsmażam na patelni, płaską stroną ku dołowi, by zrobiła się rumiana (ok. 5 min.) Następnie układam ją na naoliwionej blaszce (skórą ku dołowi) i wkładam do piekarnika na ok. 10 min.Wyciągam
cukinie z piekarnika. Z sosu wyciągam gałązki
rozmarynu. Wrzucam do niego bulgur i dokładnie mieszam. Próbuję, ewentualnie
solę i
pieprzę do smaku. Faszeruję
cukinie kaszą. Dekoruję
pomidorkami koktajlowymi i wstawiam do piekarnika na ok. 10-15 min.Gotowe
cukinie wykładam na talerz, skrapiam je delikatnie
olejem arganowym i obficie posypuję świeżą
kolendrą.Smacznego!