ßßß
Składniki:1 sałata lodowa2 marchewki1 jabłko1 czerwona paprykanatka pietruszkinatka kolendry1 zielone chili2 cebulki szalotki, albo biała część szczypiorku1 łyżka startego imbiru3 ząbki czosnku4 łyżki soku z cytryny4 łyżki sosu z limonki1 łyżka cukru brązowego1 łyżka wiórków kokosowych1 łyżka sosu rybnego (można zastąpić jasnym sosem sojowym)sól morskapieprzolej rzepakowy lub słonecznikowyZaczynamy od zrobienia sosu, który też może być rewelacyjną marynatą do mięsa i ryb na ostro. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera ( oprócz oleju) dodajemy dwie łyżki wody i miksujemy na pastę. Do pasty dodajemy około 5-6 łyżek oleju i dobrze mieszamy- najlepiej robić to w słoiku, zakręcić i potrząsać jak dobrym egzotycznym koktajlem przed rozlaniem do szklanek.Sałatę szatkujemy drobno, marchewkę i jabłka ścieramy na dużych oczkach, paprykę, pietruchę, kolendrę kroimy wedle naszych upodobań i taką mieszankę polewamy naszym sosem kokosowym z chili. Można posypać jeszcze wiórkami na koniec i już nasza egzotyczna surówka jest gotowa. Smacznego.