ßßß Cookit - przepis na Poniedziałkowy Dzień Lenia, taniec Indiańca i kalafior po tajsku

Poniedziałkowy Dzień Lenia, taniec Indiańca i kalafior po tajsku

nazwa

Wykonanie

Co tam u Was słychać moje kochane Leniuchy? Jak Wam upływa poniedziałek? Moje leniuchowanie idzie zgodnie z planem. Sznupek wyprawiony do pracy, trochę się z rana naburmuszył, bo nie potrafiłam ukryć wielkiej radości z faktu, że nie będzie go, aż do późnego wieczoru, odtańczyłam nawet taniec szczęśliwego Indiańca.
Czyli dzisiaj mam tak jakby podwójny Dzień Lenia, bo nadrabiam zaległości z tamtego tygodnia. Muszę się pochwalić, że spotkanie z dziewczynami wyszło rewelacyjnie! W ostatniej chwili zmieniłam plany kulinarne i zaserwowałam koleżankom polski rosół, a na drugie danie piersi z kurczaka w miodzie i słoneczniku, paprykarz z boczkiem i fasolkę z bułką tartą. Rosół zrobił niesamowitą furorę, smakował tak bardzo, że musiałam pakować na wynos w słoiki. Na deser każda dostała koszyczek polskich słodyczy.
Jak sami widzicie, tamten poniedziałek nie sprzyjał leniuchowaniu, następne dwa poniedziałki też zapowiadają się atrakcyjnie, więc dzisiaj relaksuje się na zapas.
Uwielbiam wprowadzać się w ten błogi stan zawieszenia, mam wrażenie, że wszyscy dookoła biegną, a dla mnie czas się zatrzymał. Z samego rana, jak tylko zamknęły się drzwi za Sznupkiem wzięłam długi ciepły prysznic i wsmarowałam w siebie wszystko co miałam pod ręką, balsam, oliwkę i masło kosmetyczne. Teraz siedzę na sofie i się wchłaniam pomału, muszę tylko się o stolik zapierać nogą, bo od tych używek wszelakich strasznie się ślizgam na tej skórzanej sofie.
Chyba już pora na obiad, macie ochotę na coś tajskiego, na coś ostrego i na coś bardzo zdrowego?
Kalafior Green Curry
Składniki:
mały kalafior
2 garści mrożonego groszku
świeża kolendra
trawa cytrynowa
limonka
pasta green curry
puszka mleka kokosowego
sos rybny
sos sojowy
cukier
szczypiorek ( do dekoracji)
Kalafior z groszkiem gotujemy z małej ilości wody z dodatkiem trawy cytrynowej, trawę należy zgnieść i obrać z pierwszej warstwy. Po ugotowaniu wodę odlewamy, zostawiając odrobinę na dnie. Dodajemy pastę green curry. Jeżeli ktoś ma dostęp do hurtowni chińskiej to polecam tę firmę na załączonym obrazku. Dodajemy 4 czubate łyżki tej pasty i puszkę mleka kokosowego, dodajemy chlust sosu rybnego i sojowego, gotujemy przez parę minut na małym gazie. Na końcu dodajemy łyżkę cukru, posiekaną kolendrę i sok z limonki. Podajemy z ryżem, kalafior można zastąpić brokułem, cukinią, kurczakiem lub rybą.
Źródło:http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.com/2013/04/poniedziaowy-dzien-lenia-taniec.html