Wykonanie

Lato w pełni, a to nastraja mnie do dań bardziej warzywnych, choć po
mięsne zawsze chętnie sięgam, jednak od czasu do czasu skupiam się tylko na warzywach.Dziś postanowiłam, że będzie to
bakłażan faszerowany warzywami. Inspiracją były różne przepisy, ale w ostateczności warunki podyktowała (poniekąd) moja lodówka i to co w niej znalazłam:-) Oczywiście wiedziałam, że chcę coś z
bakłażanem upichcić, i wyszło tak:-)Smaczne danie w sam raz na obiad w okresie letnim, kiedy to mamy pod dostatkiem całą masę warzyw.Zapraszam.

Składniki:(dla 2-ch osób)

- 1
bakłażan (raczej większy)- 2-3 duże ząbki
czosnku (pokrojone w plastry/kostkę)- 1
cebula (pokrojona w piórka)- 1 mała
papryka (najlepiej czerwona)(pokrojona)- 2 bardzo małe
marchewki (lub 1 nieco większa:-)(starta na grubych oczkach)- 2 bardzo małe
pietruszka (lub 1 nieco większa:-)(starta na grubych oczkach)- 1 garść
fasolki szparagowej(pokrojony w na kawałki kilku centymetrowa)- ½ małej
cukinii (pokrojona w plastry, ja tnę ją na tarce)- 2
pomidory (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę)- 2 łyżki
oliwek (pokrojone w plastry)-
natka pietruszki (posiekana)-
ser żółty (starty)-
sól,
pieprz,
curry-
oliwaWykonanie:1. Pokrojony
czosnek daję na rozgrzaną
oliwę, po chwili dodaję potrojoną
cebulę i chwilę podsmażam do momentu, aż zmiękną, odrobię przyprawiam
pieprzem.2. Teraz dodaję pokrojoną
paprykę i chwilę duszę pod przykryciem, aż będzie na wpół miękka.3. Po czym dodaję pokrojona
fasolka i nadal wszystko się dusi.4. Jak
fasolka będzie lekko miękka dodaję startą
marchew,
korzeń pietruszki oraz
cukinię.5. Przyprawiam do smaku,
solą,
pieprzem i
curry. Całość cały czas duszę, na raczej średnim / małych ogniu.6. W międzyczasie
bakłażana przekrawam na pół wzdłuż, wydrążam środek, tak żeby została ścinka o grubości około 1-2 cm.7. Wydrążone połówki
bakłażana lekko
solę, tak żeby w miarę cała powierzchnia wewnątrz
bakłażana była wysmarowana, ale bez przesady (to tak na wszelki wypadek, żeby nie ściemniał i niestały się gorzkie:-)8. Wydrążony miąższ
bakłażana kroję w na mniejsze kawałki i wraz z
pomidorami i
oliwkami, dodają do duszących się warzyw.9. Jeszcze raz przyprawiam do smaku
solą, ewentualnie
curry (ja próbuję, jak czegoś brakuję to przyprawiam).10. Jeszcze chwile duszę całość. Na koniec
daję posiekaną
natkę pietruszki.11. Rozgrzewam piekarnik na około 200 C.12. Wydrążone połówki
bakłażana obficie napełniam farszem i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.13.
Bakłażana wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę około 40 min (
bakłażan robi się lekko pomarszczony), wyjmuję i posypuję stratnym
serem, po czym wstawiam na jeszcze 10-15 minut, aż
ser się rozpuści.Gotowe, możne podawać i zjadać:-)Farszu może zostać, jeśli
bakłażan był mniejszy. Jak mi zostaje to mam obiad na dzień następny, wystarczy, że ugotuję
ryż i/lub można dodać kilka kawałków pokrojonej w kostkę
piersi kurczak, podsmażam i całość mieszam. Gotowe:-)Smacznego.