ßßß Cookit - przepis na KOTLECIKI Z KASZY JĘCZMIENNEJ W SOSIE POMIDOROWYM

KOTLECIKI Z KASZY JĘCZMIENNEJ W SOSIE POMIDOROWYM

nazwa

Wykonanie

Ostatnio miałam dość duże urwanie głowy, przez co bez bicia przyznaję, że trochę zaniedbałam mojego bloga :) Niemniej w najbliższym czasie postaram się nadrobić zaległości. Ostatnio przygotowałam kotleciki z kaszy jęczmiennej z dodatkiem marchewki, cukinii, pietruszki w sosie pomidorowym. Nie ukrywam, że bardzo smaczne i prosto to danie :)
POTRZEBNE SKŁADNIKI (2-3 porcje)
Kotleciki:
100 g kaszy jęczmiennej
1 mała cukinia
1 mała marchewka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
garść posiekanej pietruszki
1 jajko
sól
pieprz
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów w zalewie
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
kotleciki: kaszę ugotować, ostudzić i przełożyć do większej miski. Dodać startą marchewkę, cukinię, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Wszystko razem wymieszać. Dodać posiekaną pietruszkę, sól, pieprz do smaku i na koniec wbić całe jajko. Masę wyrobić aby wszystkie składniki się wymieszały, a jajko równomiernie rozprowadziło.
rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Z masy uformować kotleciki i przełożyć je na papier do pieczenia na przygotowanej wcześniej blaszce. Kotleciki piec około 20 – 25 minut, dopóki się nie zarumienią.
sos pomidorowy: na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać pokrojone w grube talarki marchewkę i korzeń pietruszki. Chwilę dusić na wolnym ogniu. Na koniec dodać pomidory z zalewie i całość zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać brązowy cukier, ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku. Sos zdejmujemy z ognia i blendujemy na jednolitą masę.
Upieczone kotleciki podajemy z sosem pomidorowym i zjadamy ze smakiem :)
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/kotleciki-kaszy-jeczmiennej-sosie-pomidorowym