ßßß Cookit - przepis na FASZEROWANA PAPRYKA WĘGIERSKA W SOSIE POMIDOROWYM

FASZEROWANA PAPRYKA WĘGIERSKA W SOSIE POMIDOROWYM

nazwa

Wykonanie

Ostatnia wizyta u mamy obfitowała w różnorodne pomysły kulinarne :) Takim odkryciem stały się m.in. węgierskie papryczki, które idealnie nadają się do zapiekania z nadzieniem. Mają dużo cieńszą i bardziej miękką skórkę niż nasze polskie odpowiedniki, dzięki czemu można spokojnie zajadać ją w całości. W związku z powyższym przedstawiam Wam dziś węgierską paprykę nadziewaną farszem z mięsa mielonego, cukinii, marchewki i pietruszki w sosie pomidorowym :)
POTRZEBNE SKŁADNIKI (4 porcje)
Papryki:
10 – 12 średniej wielkości papryczek węgierskich
500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 średnia cukinia
1 duża lub 2 średnie marchewki
pietruszka
1 jajko
sól
świeżo mielony pieprz
Sos pomidorowy:
500 ml passaty pomidorowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
1,5 łyżeczki brązowego cukru
sól
świeżo mielony pieprz
Do podania:
ryż, kasza jaglana lub ziemniaki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
sos pomidorowy: w rondlu rozgrzać oliwę, następnie posmażyć na niej pokrojoną cebulę i ząbek czosnku. Gdy cebula się zeszkli, do rondla wlać passatę pomidorową. Wszystko razem zagotować, po czym często mieszając gotować na średnim ogniu. Dodać ocet balsamiczny, cukier, pieprz i sól do smaku. Kiedy sos będzie doprawiony, wszystko razem zblendować na jednolitą masę. Odstawić z ognia, na większej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną wcześniej cebulę. Następnie dodać 1 posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażyć dopóki cebula się nie zeszkli, następnie dodać mięso. Wszystko razem wymieszać i smażyć do momentu, aż większość wody z mięsa odparuje. Doprawić je w międzyczasie solą i pieprzem,
cukinię i marchewkę obrać ze skórki i zetrzeć je na tarce, na grubych oczkach. Kiedy mięso będzie gotowe, dodać warzywa na patelnię, wszystko razem wymieszać i dusić na średnim ogniu. Następnie do farszu dodać przepuszczony przez praskę ząbek czosnku i posiekaną pietruszkę. Wszystko zamieszać, doprawić solą i pieprzem i zestawić z ognia do ostygnięcia,
przygotować spore naczynie żaroodporne, papryki umyć, usunąć nasiona i odkroić po skosie część skórki (jak na zdjęciu) aby można wypełnić je nadzieniem. Kiedy mięsno-warzywny farsz ostygnie, dodać do niego jajko i dokładnie wszystko wymieszać. Następnie wypełnić nim wydrążone wcześniej papryczki. Do naczynia żaroodpornego, na spód, wlać przygotowany wcześniej sos pomidorowy, a na nim poukładać wypełnione farszem papryczki,
rozgrzać piekarnik do 200 stopni, wstawić papryki. Piec przez około 40 minut. Przez pierwsze 30 minut piec papryki pod przykryciem, ostatnie 10 bez.
I gotowe! :) Po upieczeniu, odczekać chwilę i podawać z ryżem, kaszą jaglaną lub ziemniakami. Można dodatkowo udekorować pietruszką :) SMACZNEGO!
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/wegierska-faszerowana-papryka-sosie-pomidorowym