« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegokapusta kiszona 50 dekagramówkapusta biała 50 dekagramówcebula 1 sztukgrzyby suszone 2 dekagramówboczek wędzony 15 dekagramówwieprzowina tłusta 20 dekagramówkiełbasa 15 dekagramówwołowina 20 dekagramówsmalec 5 dekagramówkiszony ogórek 1 sztukjabłko kwaśne 1 sztukliść laurowy 1 sztukziele angielskie 2 ziarnaziarno jałowca 2 ziarnasól według uznaniapieprz według uznaniakoncentrat pomidorowy według uznaniacukier według uznaniaWykonanie:Kapustę kiszoną płuczemy, wyciskamy i trochę siekamy. Kapustę białą drobno siekamy.Obie gotujemy w oddzielnych garnkach. Do kiszonej dodajemy liść laurowy, jałowiec i ziele ang.Mięso kroimy w kostkę obsmażamy, później z namoczonymi grzybami ugotować do miękkości. Boczek kroimy w średnią kostkę obsmażamy dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy dodajemy kiełbasę pokrojoną w talarki lub półksiężyce.Kapusty obie połączyć.Gdy mięso będzie miękkie przekładamy do garnka z kapustą gotować na małym ogniu BEZ PRZYKRYCIA. Pod koniec trzemy do bigosu jabłko i ogórek na dużych okach. Przyprawiamy sola, pieprzem i cukrem.Na sam koniec doprawiamy koncentratem.Autor: WubeZobacz inne przepisy użykownika!InnePotrawy z GrzybówPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: