Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 220 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
kapusta kwaszona 2,5 kilogramów
wieprzowina pieczona 500 gramów
wołowina pieczona 500 gramów
dziczyzna pieczona 500 gramów
kiełbasa 400 gramów
boczek wędzony 250 gramówrosół 1 szklanek
cebula 2 sztuk
grzyby suszone 100 gramów
śliwki suszone wędzone 20 sztuk
smalec 2 łyżek stołowych
jagody jałowca 4 sztuk
ziele angielskie 4 ziarna
pieprz 12 ziarna
wino czewrone 0,75 s szklanek
liść laurowy 1 sztuk
goździki 2 sztuk
sól według uznaniaWykonanie:Pokrojoną
kapustę zalać rosołem oraz sosami z pieczeni i gotować na małym ogniu ok. 50 minut. Umyte
grzyby namoczone w zimnej wodzie ugotować, osaczyć i pokroić w paseczki.
Wywar z
grzybów zachować.
Mięso pieczone oraz
boczek pokroić w kostkę, a
kiełbasę w plasterki.
Boczek z
kiełbasą przesmażyć. Oczyszczoną posiekana
cebule przesmażyć na
smalcu.
Śliwki pokroić w paski.Do
kapusty partiami dodawać
cebule,
grzyby z
wywarem,
mięso oraz
wędliny i dusić. Dodać
śliwki,
jałowiec,
ziele angielskie,
pieprz,
liść laurowy, oraz
goździki, wlać
wino i dusić jeszcze 60 minut, często mieszając. Ewentualnie dosolić do smaku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!InneKuchnia StaropolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor:
KakaData: 2011-03-13Mmmm... pycha :).Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: