ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 220 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegokapusta kwaszona 2,5 kilogramówwieprzowina pieczona 500 gramówwołowina pieczona 500 gramówdziczyzna pieczona 500 gramówkiełbasa 400 gramówboczek wędzony 250 gramówrosół 1 szklanekcebula 2 sztukgrzyby suszone 100 gramówśliwki suszone wędzone 20 sztuksmalec 2 łyżek stołowychjagody jałowca 4 sztukziele angielskie 4 ziarnapieprz 12 ziarnawino czewrone 0,75 s szklanekliść laurowy 1 sztukgoździki 2 sztuksól według uznaniaWykonanie:Pokrojoną kapustę zalać rosołem oraz sosami z pieczeni i gotować na małym ogniu ok. 50 minut. Umyte grzyby namoczone w zimnej wodzie ugotować, osaczyć i pokroić w paseczki. Wywar z grzybów zachować.Mięso pieczone oraz boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Boczek z kiełbasą przesmażyć. Oczyszczoną posiekana cebule przesmażyć na smalcu. Śliwki pokroić w paski.Do kapusty partiami dodawać cebule, grzyby z wywarem, mięso oraz wędliny i dusić. Dodać śliwki, jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, oraz goździki, wlać wino i dusić jeszcze 60 minut, często mieszając. Ewentualnie dosolić do smaku.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!InneKuchnia StaropolskaPotrawy z GrzybówPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: KakaData: 2011-03-13Mmmm... pycha :).Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: