ßßß Cookit - przepis na Bigos staropolski

Bigos staropolski

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 16
(z pieczeniem / smażeniem): 220 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
kapusta kwaszona 2,5 kilogramów
wieprzowina pieczona 500 gramów
wołowina pieczona 500 gramów
dziczyzna pieczona 500 gramów
kiełbasa 400 gramów
boczek wędzony 250 gramów
rosół 1 szklanek
cebula 2 sztuk
grzyby suszone 100 gramów
śliwki suszone wędzone 20 sztuk
smalec 2 łyżek stołowych
jagody jałowca 4 sztuk
ziele angielskie 4 ziarna
pieprz 12 ziarna
wino czewrone 0,75 s szklanek
liść laurowy 1 sztuk
goździki 2 sztuk
sól według uznania
Wykonanie:
Pokrojoną kapustę zalać rosołem oraz sosami z pieczeni i gotować na małym ogniu ok. 50 minut. Umyte grzyby namoczone w zimnej wodzie ugotować, osaczyć i pokroić w paseczki. Wywar z grzybów zachować.
Mięso pieczone oraz boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Boczek z kiełbasą przesmażyć. Oczyszczoną posiekana cebule przesmażyć na smalcu. Śliwki pokroić w paski.
Do kapusty partiami dodawać cebule, grzyby z wywarem, mięso oraz wędliny i dusić. Dodać śliwki, jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, oraz goździki, wlać wino i dusić jeszcze 60 minut, często mieszając. Ewentualnie dosolić do smaku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Kuchnia Staropolska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: Kaka
Data: 2011-03-13
Mmmm... pycha :).
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11121/Bigos-staropolski