ßßß Cookit - przepis na Kapusta z grzybami po śląsku

Kapusta z grzybami po śląsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
kapusta kiszona 1 kilogramów
grzyby suszone 50 gramów
grzyby leśne, mrożone 300 gramów
cebula 2 sztuk
śliwki suszone 200 gramów
wino czerwone wytrawne 1 szklanek
olej sojowy 6 łyżek stołowych
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 4 sztuk
jagody jałowca 4 sztuk
papryka mielona według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Suszone grzyby umyć i namoczyć w dwóch szklankach wody ( najlepiej na noc). Ugotować w tej samej wodzie, odcedzić i pokroić w paski. Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, podlać wywarem z gotowania grzybów. Dodać ugotowane, pokrojone suszone grzyby, umyte suszone śliwki, liść laurowy, ziele i jałowiec. Kapustę dusić do miękkości ok. 40 minut, podlewając winem. Oczyszczona cebulę posiekać i zeszklić na oleju sojowym. Grzyby leśne rozmrozić, pokroić na plasterki i dodać do cebuli. Smażyć, mieszając, aż puszczą sok i się zrumienią. Podsmażone grzyby włożyć do prawie miękkiej kapusty i gotować razem na wolnym ogniu jeszcze 30 minut, aż odparuje prawie cały płyn. Przyprawić sola, pieprzem oraz papryką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4628/Kapusta-z-grzybami-po-slasku