ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegokapusta kiszona 1 kilogramówgrzyby suszone 50 gramówgrzyby leśne, mrożone 300 gramówcebula 2 sztukśliwki suszone 200 gramówwino czerwone wytrawne 1 szklanekolej sojowy 6 łyżek stołowychliść laurowy 1 sztukziele angielskie 4 sztukjagody jałowca 4 sztukpapryka mielona według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Suszone grzyby umyć i namoczyć w dwóch szklankach wody ( najlepiej na noc). Ugotować w tej samej wodzie, odcedzić i pokroić w paski. Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, podlać wywarem z gotowania grzybów. Dodać ugotowane, pokrojone suszone grzyby, umyte suszone śliwki, liść laurowy, ziele i jałowiec. Kapustę dusić do miękkości ok. 40 minut, podlewając winem. Oczyszczona cebulę posiekać i zeszklić na oleju sojowym. Grzyby leśne rozmrozić, pokroić na plasterki i dodać do cebuli. Smażyć, mieszając, aż puszczą sok i się zrumienią. Podsmażone grzyby włożyć do prawie miękkiej kapusty i gotować razem na wolnym ogniu jeszcze 30 minut, aż odparuje prawie cały płyn. Przyprawić sola, pieprzem oraz papryką.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z GrzybówWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: