Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
kapusta kiszona 1 kilogramów
grzyby suszone 50 gramów
grzyby leśne, mrożone 300 gramów
cebula 2 sztuk
śliwki suszone 200 gramów
wino czerwone wytrawne 1 szklanek
olej sojowy 6 łyżek stołowych
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 4 sztuk
jagody jałowca 4 sztuk
papryka mielona według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Suszone grzyby umyć i namoczyć w dwóch szklankach
wody ( najlepiej na noc). Ugotować w tej samej wodzie, odcedzić i pokroić w paski.
Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, podlać
wywarem z gotowania
grzybów. Dodać ugotowane, pokrojone
suszone grzyby, umyte
suszone śliwki,
liść laurowy, ziele i
jałowiec.
Kapustę dusić do miękkości ok. 40 minut, podlewając
winem. Oczyszczona
cebulę posiekać i zeszklić na
oleju sojowym.
Grzyby leśne rozmrozić, pokroić na plasterki i dodać do
cebuli. Smażyć, mieszając, aż puszczą sok i się zrumienią. Podsmażone
grzyby włożyć do prawie miękkiej
kapusty i gotować razem na wolnym ogniu jeszcze 30 minut, aż odparuje prawie cały płyn. Przyprawić
sola,
pieprzem oraz
papryką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: