Tą kapustę przygotowałam na stół wigilijny. Ale gości ona u mnie nie tylko od święta. Często wykorzystuję ją do faszerowania pierogów, naleśników i pasztecików. Zamiast grzybów suszonych można użyć do niej przesmażonych pieczarek. I też będzie pyszna :)SKŁADNIKI1 kg kapusty kiszonej;20 dag suszonych grzybów;cebula;5 ziarenek ziela angielskiego Prymat;2 liście laurowe Prymat;10 ziarenek pieprzu całego Prymat;sól i pierz;olej lniany;WYKONANIEGrzybki namoczyć, najlepiej na całą noc. Następnego dnia gotujemy ok. 30 minut w wodzie w której się moczyły. Gdy już są miękkie kroimy w paseczki a wodągrzybową podlewamy kapustę. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, możemy ją najpierw przepłukać i dobrze odcisnąć. Kapustę siekamy, wrzucamy do garnka, dolewamy wody, dodajemy liście, ziele , pieprz cały i gotujemy ok. 1 godzinki. W międzyczasie przesmażamy cebulkę na oleju lnianym (uzyska niepowtarzalny smak) i dodajemy do kapusty. Na koniec próbujemy i ewentualnie dosalamy i pieprzymy.