Wykonanie
Bigos według tego przepisu robię od wielu lat. Jest smaczny i sycący. Wychodzi tego spory gar, więc jest co pojeść. Z dnia na dzień zyskuje na smaku, a najlepszy jest, gdy przy nabieraniu kolejnych porcji przebłyskuje już dno tego gara.
Składniki :ok. 2 kg
kapusty kiszonejok. 1½ kg
kapusty słodkiej białej350 g
mięsa wieprzowego350 g
mięsa wołowego500-700 g
kiełbasy zwyczajnej500 g
boczku wędzonego300 g
cebuli50-60 g
grzybów suszonych100-200 g suszonych
śliwek1-2 kwaśne
jabłka1
kiszony ogórek (100- 150g)3-5 łyżek
oleju3-4
liście laurowe10 - 15 ziaren
ziela angielskiego10-12
jagód jałowca2 -3 łyżki
koncentratu pomidorowegocukier,
sól,
pieprz do smakuok. 1½ litra
wodyWykonanie :
Grzyby suszone dokładnie myjemy i moczymy w wodzie. Gdy napęcznieją gotujemy krótko w wodzie, w której się moczyły. Gdy zmiękną odstawiamy do przestudzenia, a następnie kroimy na cienkie paski (
wywaru nie wylewamy).
Kapustę kiszoną płuczemy 1 raz w zimnej wodzie, wyciskamy, siekamy i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy ok. 1 litrem
wody i gotujemy.
Mięso wołowe i wieprzowe myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy ok. 10 minut na 2-3 łyżkach
oleju. Przekładamy do gotującej się
kapusty. Dodajemy przygotowane wcześniej
grzyby wraz z
wywarem oraz umyte i pokrojone
śliwki. Wrzucamy
liście laurowe,
ziele angielskie,
jagody jałowca i gotujemy, co jakiś czas mieszając.
Kapustę słodką szatkujemy i gotujemy do miękkości w osobnym garnku w ok. ½ litra
wody. Łączymy z
kiszoną kapustą i gotujemy mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliła.
Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę, a gdy zeszkli się
cebula, to pokrojoną w półplasterki
kiełbasę. Całość jeszcze jakiś czas podsmażamy( nie za długo, aby nie przyrumienić
cebuli) i dajemy do gotującej się
kapusty. Dalej gotujemy, nie zapominając o mieszaniu (od czasu do czasu).Po ok. 1 godzinie gotowania dodajemy starte
jabłka i startego
ogórka, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 1 godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy
koncentrat pomidorowy. Dosmakowujemy
solą,
cukrem,
pieprzem i jeszcze trochę trzymamy na ogniu. Odstawiamy do "przegryzienia się" składników.