ßßß Cookit - przepis na BIGOS STAROPOLSKI

BIGOS STAROPOLSKI

nazwa

Wykonanie

Bigos według tego przepisu robię od wielu lat. Jest smaczny i sycący. Wychodzi tego spory gar, więc jest co pojeść. Z dnia na dzień zyskuje na smaku, a najlepszy jest, gdy przy nabieraniu kolejnych porcji przebłyskuje już dno tego gara.
Składniki :
ok. 2 kg kapusty kiszonej
ok. 1½ kg kapusty słodkiej białej
350 g mięsa wieprzowego
350 g mięsa wołowego
500-700 g kiełbasy zwyczajnej
500 g boczku wędzonego
300 g cebuli
50-60 g grzybów suszonych
100-200 g suszonych śliwek
1-2 kwaśne jabłka
1 kiszony ogórek (100- 150g)
3-5 łyżek oleju
3-4 liście laurowe
10 - 15 ziaren ziela angielskiego
10-12 jagód jałowca
2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego
cukier, sól, pieprz do smaku
ok. 1½ litra wody
Wykonanie :
Grzyby suszone dokładnie myjemy i moczymy w wodzie. Gdy napęcznieją gotujemy krótko w wodzie, w której się moczyły. Gdy zmiękną odstawiamy do przestudzenia, a następnie kroimy na cienkie paski ( wywaru nie wylewamy). Kapustę kiszoną płuczemy 1 raz w zimnej wodzie, wyciskamy, siekamy i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy ok. 1 litrem wody i gotujemy.
Mięso wołowe i wieprzowe myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy ok. 10 minut na 2-3 łyżkach oleju. Przekładamy do gotującej się kapusty. Dodajemy przygotowane wcześniej grzyby wraz z wywarem oraz umyte i pokrojone śliwki. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca i gotujemy, co jakiś czas mieszając.
Kapustę słodką szatkujemy i gotujemy do miękkości w osobnym garnku w ok. ½ litra wody. Łączymy z kiszoną kapustą i gotujemy mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy zeszkli się cebula, to pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Całość jeszcze jakiś czas podsmażamy( nie za długo, aby nie przyrumienić cebuli) i dajemy do gotującej się kapusty. Dalej gotujemy, nie zapominając o mieszaniu (od czasu do czasu).
Po ok. 1 godzinie gotowania dodajemy starte jabłka i startego ogórka, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 1 godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Dosmakowujemy solą, cukrem, pieprzem i jeszcze trochę trzymamy na ogniu. Odstawiamy do "przegryzienia się" składników.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/01/BIGOS-STAROPOLSKI.html